Waterschap Peel en Maasvallei



03-01-2005

Waterschap behoedt ruïne Elisabethsmolen voor verder verval

Waterschap Peel & Maasvallei gaat aan de slag om de ruïne van de Elisabeths(water)molen in het Leudal voor instorten te behoeden. Behoud en versteviging van de resten van de historische molen zijn nodig om de doorstroming van de Tungelroysebeek ter plekke te garanderen.

De molenruïne is bekend bij veel wandelaars in het Leudal, omdat ze prominent is gelegen bij de entree van het natuurgebied, pal aan de doorgaande weg tussen Haelen en Roggel.
Het waterschap, eigenaar van de molen, heeft ook vanwege de cultuurhistorische waarde besloten de ruïne te consolideren. De geschiedenis van de molen gaat enkele eeuwen terug. In de Tweede Wereldoorlog is ze door oorlogshandelingen zodanig beschadigd dat ze niet meer is opgebouwd.
De restanten zijn dringend toe aan onderhoud. Concreet houdt dit in dat er maatregelen genomen worden om verder verval van de muren te voorkomen door het verwijderen van schadelijke vegetatie, de uitvoer van noodzakelijk metselwerk, voegwerk en verstevigingen bij scheuren. De karakteristieke vorm van de ruïne blijft daarbij behouden. Ook mogen klimops (Hedra) en andere planten de muren straks weer in bezit nemen.

De uitvoering van de consolidatiewerkzaamheden start, afhankelijk van Weersomstandigheden, medio januari 2005, en zal drie à vier weken duren.
De totale kosten van het project bedragen 27.000,-