Politie Limburg-Zuid

Uitgaanspubliek Heerlen massaal op de vuist

Heerlen 03-01-2005 - De Politie Limburg Zuid had in de nacht van vrijdag 31 december 2004 de handen vol aan het beteugelen van zes 'brandhaarden' in het Heerlense centrum. Rond sluitingstijd van de kroegen op het Pancratiusplein en Akerstraat ging op zes plaatsen het uitgaanspubliek met elkaar op de vuist. De agenten die op die plaatsen de strijdende partijen wilden scheiden werden vervolgens geslagen en bedreigd door het massaal toegestroomde publiek. Zij moesten worden ontzet door ter assistentie geroepen patrouilles uit de regio en twee politiehonden (in totaal 20 personeelsleden).

Ter hoogte van het pand van de voormalige Vogelzang lag een man op straat. Hij bleek bewusteloos en op het moment dat agenten hulp wilden verlenen kwam het uitgaanspubliek daarop af. Zowel het personeel van de ter plaatse gekomen ambulancedienst als de agenten voelden zich bedreigd door de agressieve houding van het publiek. Personeel van een van de kroegen aan de Akerstraat bood de helpende hand en vormden een cordon tussen het publiek en de hulpverleners.

De bewusteloze man kon vervolgens per ambulance worden vervoerd naar het ziekenhuis in Heerlen. De identiteit van deze man kon vooralsnog niet worden achterhaald. Of de man wel of niet werd opgenomen en hoe zijn medische tostand nu is werd niet bekend gemaakt. Een 25-jarige inwoner van Kerkrade weigerde een bevel van de politie op te volgen zich te verwijderen en werd daarom aangehouden. Later in de nacht, na verhoor en met een boet op zak van 100, werd hij huiswaarts gestuurd.

Op datzelfde moment vochten twee groepen met elkaar op het Pancratiusplein. Een agent zag dat één van hen een ploertendoder uit zijn zak haalde en daarmee iemand op het hoofd sloeg. Toen de dader de agent in de gaten kreeg vluchtte hij, maar kwam even later weer terug. Op het moment dat de agent de verdachte wilde aanhouden, keerde het publiek zich massaal tegen de agent. Andere collegas moesten te hulp schieten om hem te ontzetten en de aanhouding alsnog mogelijk te maken. De ploertendoder werd in beslag genomen en de 20-jarige inwoner van Heerlen werd ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer, een 25-jarige inwoner van Munstergeleen liep een gezwollen gezicht en deed aangifte van mishandeling bij de politie.

Op een andere plek op het Pancratiusplein waar ook een vechtpartij gaande was bleek ook een jongen mishandeld te zijn. De dader, een 24-jarige inwoner van Hoensbroek kon ter plekke worden aangehouden en ook hij is ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer, een 20-jarige inwoner van Hoensbroek, deed aangifte en moest zich bij de eerste hulppost van het ziekenhuis in Heerlen aan zijn wonden laten verzorgen.