Gemeente Roggel en Neer


03/01/2005
Gemeentebegroting 2005: sober en degelijk

In juli 2004 heeft de gemeenteraad kaders gesteld voor de samenstelling van de begroting. Op basis van deze kaderstelling is de begroting 2005 verder uitgewerkt. De begroting voor de jaren 2005 tot en met 2008 is sluitend omdat bij de kaderstelling in juli de gemeenteraad enkele aanvullende maatregelen heeft genomen. In 2005 is met name een incidentele bate opgenomen die voortvloeit uit de opbrengst van de gemeentelijke grondverkopen. Door kortingen op een aantal projecten door te voeren en de onroerende zaak belastingen te verhogen is de begroting ook in meerjarig perspectief sluitend.

11 November 2004 heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering de gemeentebegroting voor het jaar 2005 goedgekeurd. De gemeente Roggel en Neer gaat het jaar 2005 in met een redelijk financiële gezonde positie.

Financieel versoberd klimaat
Oorzaak voor het financieel versoberde klimaat is vooral de recessie in ons land. De verslechterde economische situatie komt met name tot uitdrukking door een lagere algemene uitkering door het rijk.

Keuzes maken
De gemeente Roggel en Neer is een ambitieuze gemeente met inwoners die behoorlijk wat wensen hebben. In tijden dat de financiële vooruitzichten niet rooskleurig zijn en de inkomsten van het rijk tegenvallen, moeten er (financiële) keuzes gemaakt worden. Behalve de stijging van de onroerende zaakbelastingen (ozb) is er daar waar mogelijk ook bezuinigd op bestaand beleid en zijn keuzes gemaakt en kortingen doorgevoerd in nieuwe projecten.

Voorzieningenniveau blijft op peil
Een belastingverhoging is uiteraard niet gunstig voor uw portemonnee. Maar daar staat tegenover dat u als inwoner van deze gemeente ervan op aan kunt dat we het voorzieningenniveau in de gemeente op peil kunnen houden. Bovendien zijn er een aantal nieuwe projecten die in 2005 gerealiseerd gaan worden.

Belastingklimaat

* In de periode 2005 tot en met 2008 zal de onroerende zaakbelastingen jaarlijks met 6% verhoogd worden. De hoogte van de ozb wordt met name bepaald door de waarde van de onroerende zaak (woning of bedrijf). Vanaf het belastingjaar 2005 zijn de woz-waarden (Woz = Wet onroerende zaak) gestegen. Door deze waardestijging heeft de gemeenteraad de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen naar beneden bijgesteld. Voor u betekent dat als burger dat de tarieven voor ozb, uitgedrukt in een bedrag per 2.268 woz-waarde, luiden: voor de gebruiker van een onroerende zaak: 1,18 (was 1,54), voor de eigenaar van een onroerende zaak: 1,47 (was 1,92) en voor de gebruiker die tevens eigenaar is: 2,65 (was 3,46).

* De afvalstoffenheffing kende vorig jaar een dekkingspercentage van 90%. Dit wil zeggen dat 10% van de kosten uit andere inkomstenbronnen werden gedekt. In 2005 zal het dekkingspercentage worden verhoogd naar 95%. Diverse gunstige ontwikkelingen hebben er echter toe bijgedragen dat de tarieven ondanks de verhoging van het dekkingspercentage zijn gedaald met 1,4%.
* Vanwege het feit dat voor de heffingsgrondslag van het rioolrecht 2005 de waterverbruikgegevens 2003 worden gebruikt blijven de tarieven van het rioolrecht ongewijzigd. Conform de uitgangspunten van het gemeentelijk rioleringsplan wordt voor het jaar 2005 een gemiddeld rioolrecht van 178,50 per aansluiting geheven.
* Met ingang van 2005 heeft het kabinet Balkenende II de zogenaamde "Snip van Zalm" laten vervallen. Dit rijksbeleid betekent voor u als burger dat u vanaf 2005 sowieso een bedrag van ruim 45,00 meer gemeentelijke belastingen gaat betalen.

Iedere burger van onze gemeente ontvangt eind februari 2005 een gecombineerde aanslag van de gemeentelijke belasting. Doordat de aanslagoplegging is vervroegd (van eind mei naar eind februari) worden het aantal betaaltermijnen, indien gebruik wordt gemaakt van automatische incasso, uitgebreid van 7 naar 10 termijnen.

De gecombineerde aanslagen gemeentelijke belastingen worden samen met de belastinggids aan u als inwoner toegestuurd. In deze gids wordt uitvoerig ingegaan op de belastingen van de gemeente Roggel en Neer.

Ook ruimte voor nieuw beleid
Behalve de stijging van de ozb is er daar waar mogelijk ook bezuinigd op bestaand beleid en zijn keuzes gemaakt en kortingen doorgevoerd in nieuwe projecten. Een bekend spreekwoord luidt "stilstand is achteruitgang" en gelukkig is er dan toch ook geld beschikbaar voor nieuwe zaken. Sommige acties zijn dwingend voorgeschreven, zoals de implementatie van de handhavingsnota, de actualisatie van het bestemmingsplan buitengebied en de uitvoering van de reconstructiewet. Een greep uit de overige investeringsplannen voor 2005:
* Reconstructie Molenweg in Roggel: gedeelte Brugstraat - Dorpstraat. Deze reconstructie wordt gecombineerd met vervanging van het riool. Hiervoor is in totaal een bedrag van 382.000 gereserveerd (zie pagina 123 Programmabegroting .
* Reconstructie Bergerstraat in Neer: tussen Steeg en driehoek Hanssum. Totaal investeringsbedrag: 540.000 (zie pagina 126 Programmabegroting).

* Uitbreiding gemeenschapshuis De Klokkestoel in Heibloem: 80.000. Dit bedrag wordt versleuteld over de jaren 2005 tot en met 2008. Voor 2005 staat 9.400 gereserveerd. (zie pagina 132 Programmabegroting).

* Renovatie tennisbanen Neer: 26.940 (zie pagina 130 Programmabegroting).

* Renovatie voetbalveld SV Roggel: 52.360 (zie pagina 131 Programmabegroting).

* Uitvoeringsplan duurzame energie: 169.000 (zie pagina 137 Programmabegroting).

* Uitvoeringsprogramma natuur en landschap: 22.689 (zie pagina 147 Programmabegroting).

Voor een nadere toelichting op het hierboven genoemde investeringsprogramma kunt u terecht op de website van de gemeente: www.roggel-en-neer.nl. Daar kunt u de Programmabegroting 2005 downloaden en nader bestuderen. Ook kunt u uiteraard tijdens de openingstijden in het gemeentehuis terecht om de Programmabegroting in te zien.

Bekijk deze teksten in een nieuw venster. Klik met de rechter muisknop op de afbeelding en kies "koppeling in een nieuw venster" ("Open link in new window").
U heeft het programma Adobe Reader nodig om het document te bekijken.