Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2005

Nieuw kinkhoestvaccin ingevoerd 3 januari 2005

Met ingang van 1 januari 2005 worden babys in het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt met een nieuw, acellulair kinkhoestvaccin. Het Nederlands Vaccin Instituut en de entadministraties hebben er voor gezorgd dat dit nieuwe vaccin vanaf die datum bij alle consultatiebureaus in Nederland beschikbaar is.

Minister Hoogervorst besloot in juni 2004 om een acellulair kinkhoestvaccin voor babys in te voeren in het
Rijksvaccinatieprogramma. Dit omdat een acellulair vaccin naar verwachting minder bijwerkingen zal hebben dan het kinkhoestvaccin dat tot en met 2004 werd gebruikt.

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen babys vier vaccinaties tegen kinkhoest, namelijk op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden. Babys die tot januari minder dan vier kinkhoestvaccinaties hebben gehad, krijgen vanaf januari de overige vaccinaties met het nieuwe, acellulaire vaccin. Het nieuwe kinkhoestvaccin is onderdeel van het DKTP-Hib-combinatievaccin dat beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en ziekten die veroorzaakt worden door de Hib-bacterie (onder andere hersenvliesontsteking).

Voor een soepele overgang heeft in de laatste week van 2004 een grote omruilactie plaatsgevonden. Het Nederlands Vaccin Instituut heeft met 2 grote koelwagens 110.000 vaccindoses uitgereden naar de 10 entadministraties. In de week tussen kerst en nieuwjaar hebben de entadministraties de vaccins vervolgens met 11 autos met koelboxen en 17 kleine koelwagens bezorgd op ruim 1000 adressen in Nederland. Zo is het nieuwe vaccin in januari op alle consultatiebureaus en GGDs beschikbaar. De resterende oude DKTP-Hib-vaccins zijn bij de omruilactie ingenomen.

De communicatie over het Rijksvaccinatieprogramma wordt gecoördineerd door het RIVM, in nauwe samenwerking met de Landelijke Vereniging van Entadministraties en het Nederlands Vaccin Instituut.

meer informatie

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971