SP Tilburg


Tilburg, 30 december 2004

Koopkrachtreparatie niet altijd doorgevoerd

Onder druk van de Tweede Kamer heeft het kabinet voor het jaar 2004 50 miljoen euro uitgetrokken voor de verbetering van de koopkracht van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten via de bijzondere bijstand. Deze mensen hebben meerkosten, omdat zij in bijzondere omstandigheden verkeren. Omdat niet alle gemeenten deze koopkrachtreparatie naar de geest lijkt te hebben uitgevoerd, vraagt de SP fractie aan het college dit voor Tilburg in kaart te brengen.

De reparatie is bedoeld voor kosten die iedereen heeft, maar die voor deze doelgroep hoger liggen, zoals telefoonkosten, extra kosten voeding, kledingslijtage en energie, het lidmaatschap van patiëntenverenigingen en extra kosten rond ziekenhuisopnames en momenten waarop een beroep wordt gedaan op de mantelzorg.

Het kabinet is er steeds van uit gegaan dat gemeenten hun verantwoordelijkheid zouden nemen om de extra middelen ten goede te laten komen aan de doelgroep. Daarbij heeft het kabinet gemeenten drie suggesties gedaan voor manieren om het geld in te zetten:
- via de individuele bijzondere bijstand

- via categoriale bijzondere bijstand

- of via een collectieve ziektekostenverzekering.

Naar aanleiding van berichten uit diverse gemeenten dat dit geoormerkte geld niet is uitgegeven of is besteed aan regeling waarbij toch al een onderbesteding bestond, heeft de SP fractie de volgende vragen aan het college:


1. Kunt u aangeven hoeveel geld de gemeente Tilburg in het kader van bovenstaande regeling heeft ontvangen van het Rijk?
2. Kunt u aangeven waar dit geld voor is ingezet en wat de werkelijke besteding daarvan is geweest in 2004?


---- --