Ingezonden persbericht


Persbericht

Vestiging grootste nertsenfokkerij tegengehouden

Bont voor Dieren luis in de pels van pelsdierenfokkers

Amsterdam, 29 december 2004 - Bont voor Dieren bestrijdt de uitbreiding en vestiging van nertsenfokkerijen succesvol met juridische procedures. Recent werden twee zaken gewonnen. Op 15 december jl. vernietigde de Raad van State voor de tweede keer een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de gemeente Venray, Hiermee is de vestiging van de grootste nertsenfokkerij van ons land, met 129.745 nertsen per jaar, voorkomen. Ook is het Bont voor Dieren gelukt om de uitbreiding van een nertsenfokkerij in Luyksgestel te Bergeijk te verijdelen. Bontfokker Veenhuis wilde uitbreiden van 1800 naar 3.000 moederdieren. Daar is nu een stokje voor gestoken. De Raad van State deed hierover op 22 december jl. uitspraak. Sinds het kabinet Balkenende het nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, doen de Nederlandse nertsenfokkers hun best om fors uit te breiden.

Al vier jaar is H. van Deurzen bezig om zijn pluimveebedrijf in Vredepeel (gemeente Venray) uit te breiden met een nertsenfokkerij. De bestreden vergunning betreft een aantal van 23.950 moederdieren. Als het aan deze fokker lag zouden er jaarlijks ruim 129.745 nertsen (gemiddeld 5,5 pups per moederdier) het vel over de oren worden getrokken voor bontjassen en -accessoires. Ook zou Van Deurzen hiermee de allergrootste nertsenfokker van Nederland zijn geworden. In 2004 verwierp de Raad van State eveneens een milieuvergunning verleend aan een Ysselsteynse nertsenfokker door de gemeente Venray. Naast de dubbele overwinning in Venray heeft de Raad van State eerder dit jaar de gemeente Rheden op de vingers getikt wegens het onterecht verlenen van een vergunning aan nertsenfokker Minkcon BV te Laag-Soeren.

Hoewel Bont voor Dieren deze overwinningen viert, betreurt de stichting het feit dat het nog steeds toegestaan is om nertsenfokkerijen in Nederland te beginnen of uit te breiden. Sterker nog is er geen enkele wetgeving die voorschrijft hoe nertsen moeten worden gehouden. De fokkerijen dienen enkel te beschikken over een bouw- en milieuvergunning. Iedere Nederlander kan bezwaar maken tegen de verlening van een milieuvergunning. Vaak samen met omwonende voert Bont voor Dieren juridische procedures tegen de vestiging of uitbreiding van deze pelsdierenfokkerijen.

Bont wordt al jarenlang gezien als een ethisch onverantwoord luxeproduct. Recentelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht toont aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels volstrekt onaanvaardbaar vindt. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn dan ook in 1995 en respectievelijk 1997 verboden. Ons land is verantwoordelijk voor 10% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met ruim 3,5 miljoen nertsen per jaar is Nederland, op Denemarken na, de grootste nertsenbontproducent van de wereld.

Het wetenschappelijke Veterinaire comité van de Europese Commissie heeft in december 2001 geconcludeerd dat er ernstige welzijnsproblemen zijn bij deze roofdieren op fokkerijen. Er zijn problemen als zelfmutilatie en stereotiep gedrag die geen enkel geciviliseerd land zou moeten tolereren. Daarbij komt dat steeds meer fokkers de nertsen in groepen houden terwijl het solitair levende roofdieren zijn die een territorium en zwemwater nodig hebben. Met recht kan gesproken worden van een wrede vorm van dierenmishandeling.

Een groeiend aantal Europese landen staat op het punt de bontindustrie te verbieden, dan wel sterk te ontmoedigen (Zweden, Duitsland, Schotland en Italië). Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, en een aantal bondsstaten in Duitsland hebben reeds de bontfokkerij verboden.

Meer informatie:
Drs Lieke Keller, directeur. Tel. (06) 12 66 71 07