Date : Wednesday, December 29, 2004
Sender Name: FIGAZ
Stijging van de aardgasverkoop met 1,7 % in 2004
Nieuwe vooruitgang in de verkoop van aardgas
* Huishoudelijke en tertiaire sector
Alhoewel het weer in 2004 gematigder was dan in 2003 steeg de verkoop van aardgas aan huishoudelijke, tertiaire en artisanale klanten opnieuw, met 3,1 %, doordat 40.000 nieuwe klanten zich met aardgas verwarmen. De verkoop van meer dan 130.000 aardgasverwarmingsketels in 2004 illustreert deze trend, net als de zeer grote trouw aan het aardgas die blijkt bij de vervanging van oude verwarmingsketels. De condenserende wandketels zijn zeer in trek, een bewijs van de belangstelling van de huishoudens voor energiezuinige en plaatsbesparende toestellen. Dit marktsegment telt nu reeds 2,5 miljoen aardgasgebruikers, of 46% van Belgische woningen. Zo bevestigt het aardgas in 2004 zijn plaats als meest gebruikte verwarmingsenergie.
* Industriële sector
De vooruitgang in de industriële sector (+ 1,9 %) die ondanks een moedeloze economische toestand kon genoteerd worden, benadrukt de goede competitiviteit van de aardgasoplossingen: door gebruik te maken van aardgas kan de industrie de leefmilieuvoorschriften (lucht, grond, broeikaseffect, ...) naleven zonder bijkomende investeringen te moeten dragen.
* Elektriciteitsproductie
De verkoop van aardgas voor de elektriciteitsproductie blijft gehandhaafd op een niveau dat aanleunt bij het record dat in 2003 werd gevestigd. Het aandeel van aardgas in de brandstoffen voor de elektriciteitscentrales bedraagt 25%, tegenover 7% in het begin van de jaren '90. Vandaag is bijna 4.000 MW uit STEG-centrales ( stoom- en gasturbines ) en WKK's ( warmte-krachtkoppelingen ) afkomstig, een capaciteit die in 2005 met 10 % zal stijgen door met name de nieuwe STEG te Zandvliet. Dit type installaties, dat in korte tijd en middels een beperkte investering kan worden gebouwd, heeft een hoog elektrisch rendement, zodat zij perfect beantwoordt aan de behoeften van flexibiliteit in een opengestelde markt. De CREG, het Planbureau en de Europese instellingen voorspellen dat aardgas een belangrijke en toenemende rol zal spelen in de productie van elektriciteit.
Prijs van het aardgas: lichte stijging
* De stijging van de prijs van een vat petroleum, die zelfs meer dan 60% boven het niveau van januari 2004 heeft gelegen, heeft slechts een beperkte invloed gehad op de prijs van aardgas voor de huishoudelijke gebruiker die met aardgas verwarmt (+7% sedert januari 2004). De verhoging van de petroleumprijzen beïnvloedt immers slechts 30% van de prijs van het aardgas dat voor huishoudelijke verwarming wordt geleverd, en dit daarenboven na verloop van een termijn van 6 maanden en op een afgevlakte manier.
* In 2004 onderscheidt het niveau van de aardgasprijzen in ons land zich gunstig van dit in de buurlanden volgens de Europese consultant Energy Advice. De prijs van aardgas voor een industrieel verbruik van 10.600 MWh/jaar is lager dan wat in de buurlanden wordt aangerekend. Uit dezelfde vergelijkende studie blijkt dat voor een huishouden dat per jaar 21,4 MWh verbruikt enkel Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een lagere prijs aanbieden.
* Bijna 100.000 minderbegunstigde personen die aardgas gebruiken, genieten voordelige specifieke sociale tarieven. De gassector biedt de OCMW's ook een jaarlijkse financiële bijdrage van bijna 18 miljoen Euro om cliënten met financiële moeilijkheden te steunen. Bovendien geldt voor de toelevering aan huishoudens tijdens de winterperiode een continuïteitsverplichting.
Liberalisering: uitbreiding van de kandidaten
* De liberalisering van de gasmarkt heeft op 1 juli 2004 met de uitbreiding van de aanwijsbaarheid voor beroepsklanten in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en het Waals Gewest een nieuwe mijlpaal gekend. In het Vlaams Gewest is de markt sedert 1 juli 2003 volledig open. Bijna 90% van de Belgische aardgasmarkt is nu opengesteld, zodat deze klanten hun leverancier vrij mogen kiezen.
* De afkondiging op 29 februari 2004 van het Koninklijk Besluit waarin de tariefstructuur voor de terbeschikkingstelling van de distributienetwerken wordt bepaald, heeft het de beheerders van de distributienetwerken mogelijk gemaakt hun tarieven voor het gebruik van hun netwerken te publiceren en de leveranciers in staat gesteld hun commercieel aanbod te verfijnen.
* Het aantal leveranciers dat werkelijk op de gasmarkt actief is - 12 - neemt toe. In het Vlaams Gewest hadden op 1 november 2004 een groot aantal aardgasconsumenten sedert het begin van het jaar nieuwe contracten ondertekend, ofwel met een nieuwe leverancier, ofwel met de originele leverancier.
Veiligheid belangt iedereen aan
* Het ongeval te Gellingen heeft iedereen eraan herinnerd hoe belangrijk de naleving door allen van de door de Overheden opgelegde veiligheidsregels is. De gasindustrie heeft er steeds voor geijverd over heel de gasketen, van de import van aardgas tot het eindgebruik, een hoge veiligheidsniveau te handhaven; daarom heeft ze een veiligheidscultuur ontwikkeld die zich met name uit in de bouw van een infrastructuur op basis van de strengste regels, in het gebruik van beproefde materialen en technieken, in het onderhoud, de renovatie en de controle van de gasnetwerken. Het ongeval van Gellingen heeft zich ondanks deze voorzorgsmaatregelen voorgedaan. De gasindustrie en Fetrapi (Federatie van Transport via Pijpleidingen) werken actief mee aan de besprekingen die met de bouwsector en met de federale en regionale overheden plaats hebben. Fluxys maakt in zijn voortdurend streven naar verbetering een analyse van haar procedures met betrekking tot werken die door derden worden uitgevoerd in de nabijheid van haar leidingen en werkt samen met de veiligheidsdiensten om hun interventiecapaciteit te optimaliseren.
* De habilitatie van praktisch 2.000 aardgasinstallateurs, de bijdrage tot de uitwerking van normen en reglementeringen met betrekking tot de aardgastoepassingen, de acties die het op de markt brengen van materialen en toebehoren voor binneninstallaties en veilige toestellen steunen,... zijn stuk voor stuk initiatieven om veilige toestellen en aardgasinstallaties ter beschikking van de gebruikers te stellen.
Troef voor het milieu en bron van REG
* Door naar aardgas over te stappen levert men niet alleen een grote bijdrage tot een daling van de luchtverontreiniging in de steden, maar tevens tot een beperking van de uitstoot van broeikasgassen; de verbranding van aardgas produceert immers bijna enkel stoom en CO2, terwijl die uitstoot van CO2 24% lager ligt dan bij de verbranding van stookolie. Als het miljoen woningen langsheen het netwerk dat nog steeds een andere verwarming dan aardgas gebruikt, naar een verwarming op aardgas zou overschakelen, zou de uitstoot van CO2 met 1,3 miljoen ton per jaar dalen, dat is 10% van de inspanning die moet worden geleverd opdat België de doelstellingen van het Kyoto-protocol zou bereiken.
* De energiebesparing die het aardgas oplevert, draagt op haar beurt bij tot een verdere daling van de uitstoot van broeikasgassen. De gasindustrie heeft in 2004 een reeks acties gesteund om een rationeel energieverbruik (REG) te bevorderen, zoals de premies die worden toegekend voor de installatie van HR+-gasradiatoren of voor de aankoop van condenserende verwarmingsketels met HR TOP-label. Deze initiatieven worden gecombineerd met de REG-acties die door de overheid georganiseerd worden .
* Aardgas is ook de ideale partner van de zonne-energie, meer bepaald voor de productie van sanitair warm water, omwille van zijn zuiverheid, de mogelijkheid om verwarmingsketels zelfs op de zolder te installeren en de lage investeringskost van deze combinatieoplossing. Er werden in België al meer dan 1000 installaties geplaatst en deze energiezuinige oplossing geniet de steun van de overheden en de fabrikanten/importeurs van aardgas.
Zeebrugge: uitbreiding van de LNG-terminal
* In 2004 werd 355 miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur voor de invoer, het transport en de distributie van aardgas om een hoog veiligheidsniveau van de netwerken te handhaven en te beantwoorden aan de behoeften van een toenemend aantal gebruikers.
In het kader van de uitbreidingwerken van de transport- en distributienetwerken werden 2.000 km nieuwe leidingen aangelegd.
* Tegen 2007 zal 165 miljoen euro zijn geïnvesteerd in de uitbreiding van de LNG-terminal te Zeebrugge, waarvan de huidige jaarcapaciteit van 4,5 miljard m3 zal worden uitgebreid naar 9 miljard m3 door de bouw van een vierde opslagtank en nieuwe emissiecapaciteit. Deze investering versterkt de positie van België in de LNG-handel, die in volle expansie is.
Bevoorrading: toenemend belang van Noors gas
*In 2004 was de spreiding van de toeleveringsbronnen van aardgas in België als volgt: 15% gas uit Algerije, 40% gas uit Noorwegen, 38% gas uit Nederland en 7 % gas op de spotmarkt van Zeebrugge.
* Met een productie die hoofdzakelijk bestemd is voor de export en die van 75 miljard m3 in 2004 naar 120 miljard m3 in 2010 zou stijgen en met de ontwikkeling van zijn exportcapaciteit ( een toename van de capaciteit van de Zeepipe die in Zeebrugge aanlandt is ter studie ) wordt de positie van Noorwegen met betrekking tot de toelevering van het noordwesten van Europa verder uitgebouwd.
* Het contract tussen Distrigas en het Algerijnse Sonatrach loopt eind 2006 af. Volgens de akkoorden die Fluxys LNG dit jaar met Qatar Petroleum/Exxon Mobil, Distrigas en Tractebel Global LNG ondertekende, zal Qatar een van de producerende landen zijn die vanaf 2007 aan de LNG-terminal van Zeebrugge zal leveren, wat zal bijdragen tot de diversificatie van de aardgasbevoorading en dus tot de bevoorradingszekerheid van ons land.
* De rol van België als draaischijf in de aardgasbevoorrading van West-Europa, dankzij Zeebrugge en het transitnetwerk op het Belgische grondgebied, wordt elk jaar opnieuw bevestigd. De op lange termijn voorbehouden transitcapaciteit blijft in de orde van 48 miljard m³/jaar - dat is bijna 3 keer het Belgisch verbruik
- en zal nog toenemen.
Bijlage: zie www.pressreleases.be
Contact voor de pers:
FIGAS - Verbond der Gasnijverheid - Tel : 02 237 11 36