Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200307001/1
Beroep van een inwoner uit Velddriel tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel heeft verleend aan Provimi B.V. uit Rotterdam voor een proefbedrijf voor de veehouderij in Velddriel (gemeente Maasdriel). De milieuvergunning heeft betrekking op het houden van 16 melkkoeien, 20 stuks vrouwelijk jongvee, 34 vleeskalveren, 24 kraamzeugen, 126 guste en dragende zeugen, 1 dekbeer, 540 gespeende biggen, 496 vleesvarkens, 6 opfokzeugen, 600 legkippen, 1600 vleeskuikens, 700 opfokhennen en 24 hanen. In beroep wordt onder meer gesteld dat er ten onrechte geen ammoniakwasser is aangevraagd en vergund voor de kalver- en kippenstallen. Voorts vreest men geluidhinder.


* 200400010/1
Beroepen van de Stichting Platform Hanzelijn, van de Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle, van inwoners van Lelystad, Hattem en Dronten en van anderen tegen het tracébesluit Hanzelijn van de ministers van VROM en van V&W van december 2003. Het tracébesluit heeft betrekking op een groot deel van een spoorlijn voor personen- en goederenvervoer tussen Lelystad en Zwolle, met aanpassing van het bestaande station Lelystad en de bouw van twee nieuwe stations, te weten station Dronten en station Kampen-zuid. De Hanzelijn moet de verbinding verbeteren tussen de noordvleugel van de Randstad en het noorden en noordoosten van Nederland. Daarnaast moet met deze interregionale verbinding de regionale ontsluiting van Almere, Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle worden verbeterd. Met de Hanzelijn kunnen de bestaande Gooi- en Veluwelijn worden ontlast, waardoor aan deze lijnen geen grootschalige aanpassingen nodig zijn. Partijen hebben veel verschillende beroepsgronden aangevoerd in de procedure. Zo stelt de Stichting dat het tracebesluit ten onrechte voorziet in een hoge brug over de IJssel en zouden procedures op grond van de Vogel-en Habitatrichtlijn niet juist zijn uitgevoerd. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200403311/1 betreffende het tracébesluit Aanvulling Hattem-Zwolle en de uitspraak met zaaknummer 200403380/1 betreffende de ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet.


* 200400831/1
Beroep van bedrijven en inwoners van Netterden tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gendringen heeft verleend voor een bedrijf dat gashaarden en plaatwerk maakt aan de Amtweg in Netterden. De vergunning is verleend in verband met een uitbreiding van de spuiterij en van een opslagruimte. In beroep wordt onder meer gesteld dat bij het bedrijf ten onrechte gasflessen worden opgeslagen en dat de geluidsgrenswaarden onjuist zijn vastgesteld.


* 200401930/1
Hoger beroep van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging uit Amersfoort met betrekking tot de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Limburg op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan de Stichting de Faunabescherming voor het doden van vossen ter voorkoming van schade aan niet-bedrijfsmatig gehouden vee. De ontheffing is verleend voor de gebieden de Waterbloem, Land van Horne, Grenskant en Beesel-Reuver-Swalmen, voor de periode 1 september 2003 tot en met 29 februari 2004 en de periode 1 september 2003 tot en met 15 november 2004. De rechtbank in Maastricht heeft een eerder beroep van de Faunabescherming gegrond verklaard.


* 200402809/1
Beroepen van de colleges van burgemeester en wethouders van Roosendaal, Goes, Bergen op Zoom, van de Belangenvereniging Aanwonenden Spoorlijn (BAS), van de Zeeuwse Milieufederatie en van anderen tegen het tracébesluit Sloelijn van de ministers van V&W en van VROM van 12 februari 2004. Het tracébesluit Sloelijn maakt deel uit van het project Optimalisatie Railontsluiting Sloe. Dit project heeft als doel de railontsluiting van het Sloegebied (het havengebied van Vlissingen-Oost) te verbeteren. Het tracébesluit Sloelijn legt het horizontale en verticale tracé van de nieuw aan te leggen Sloelijn vast tussen, kort gezegd, de havenspoorlijn van het Sloegebied en de aantakking op de bestaande Zeeuwse lijn (het hoofdspoor Vlissingen-Roosendaal). Het betreft een eerste, procedurele uitspraak.