D66

De D66-fractie in de Tweede-Kamer betuigt haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de natuurramp in Azië. Tienduizenden mensen, onder wie ook enkele Nederlanders, verloren het leven toen enorme vloedgolven de kust van Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand en de Malediven overspoelden. Miljoenen mensen raakten gewond of dakloos, terwijl ook de materiële schade enorm is. Daardoor is het gebied nog altijd lastig te bereiken en komt ook de hulp in de zwaarst getroffen delen maar moeizaam op gang. Er is tekort aan medicijnen, voedsel en drinkwater.

`De omvang van deze tragedie gaat het voorstellingsvermogen te boven,' zegt Lousewies van der Laan, vice-fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. `Op dit moment kunnen wij niet veel meer doen dan ons medeleven betuigen met de slachtoffers en hun familie. De mensen die in het gebied zijn of die daar nu naartoe reizen om zoveel mogelijk mensen te helpen kunnen rekenen op onze volledige steun'.

D66 steunt de Europese Unie en de Nederlandse regering, die direct noodhulp hebben toegezegd. `Maar de drie miljoen euro die de Europese Commissie in allereerste instantie heeft toegezegd kan natuurlijk nooit voldoende zijn,' aldus Van der Laan. Volgens de Verenigde Natie kan deze hulpactie wel eens de duurste uit de geschiedenis worden, omdat de omvang van de ramp zo groot is.

De gezamenlijke Nederlandse hulporganisaties hebben gironummer 555 opengesteld voor organisaties en individuen die een financiële bijdrage willen leveren.

27-12-2004 17:46