Stichting Wakker Dier

PGGM belooft Wakker Dier nooit meer foie gras in kerstpakket te stoppen Persbericht - 28 december 2004

Amsterdam 28 december 2004 Wakker Dier heeft de afgelopen dagen klachten binnengekregen van PGGM-medewerkers die in hun kerstpakket tot hun verbijstering verse foie gras (eendenlever) aantroffen. Na gesprekken met Wakker Dier heeft PGGM verklaard door haar leverancier verkeerd te zijn voorgelicht over de herkomst van de foie gras. PGGM zal nooit meer foie gras in haar kerstpakket stoppen. Stichting Wakker Dier is zeer blij met dit besluit.

PGGM had voor haar 1200 werknemers in totaal 348 kilo verse foie gras besteld en dit produkt cadeau gedaan met kerstmis. De leverancier had PGGM verzekerd dat het om diervriendelijke foie gras zou gaan. De foie gras is afkomstig van één van de grootste foie gras-producenten Valette. Op haar site staat duidelijk dat de ganzen en eenden worden gedwangvoederd (gavage). Daarin verschilt Valette niet met alle andere producenten van foie gras. Andere methoden om de lever kunstmatig op te laten zwellen tot 5-10 zn normale omvang bestaan ook niet. PGGM geeft aan geschrokken te zijn van de feiten achter de foie gras. Zij zal in de toekomst geen foie gras meer in haar kerstpakketten doen. De leverancier heeft inmiddels excuses aangeboden aan PGGM.

De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering een ernstige vorm van dierenmishandeling is.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras. Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Deze maand heeft Joop van den Ende na gesprekken met Wakker Dier er eigenhandig voor gezorgd dat de foie gras van de menukaart van zijn restaurant Le Cirque werd gehaald. Van den Ende vindt het gerecht te dieronvriendelijk om dit te blijven serveren.