PGGM belooft Wakker Dier nooit meer foie gras in
kerstpakket te stoppen
Persbericht - 28 december 2004
Amsterdam 28 december 2004 Wakker Dier heeft de afgelopen dagen
klachten binnengekregen van PGGM-medewerkers die in hun kerstpakket
tot hun verbijstering verse foie gras (eendenlever) aantroffen. Na
gesprekken met Wakker Dier heeft PGGM verklaard door haar leverancier
verkeerd te zijn voorgelicht over de herkomst van de foie gras. PGGM
zal nooit meer foie gras in haar kerstpakket stoppen. Stichting Wakker
Dier is zeer blij met dit besluit.
PGGM had voor haar 1200 werknemers in totaal 348 kilo verse foie gras
besteld en dit produkt cadeau gedaan met kerstmis. De leverancier had
PGGM verzekerd dat het om diervriendelijke foie gras zou gaan. De foie
gras is afkomstig van één van de grootste foie gras-producenten
Valette. Op haar site staat duidelijk dat de ganzen en eenden worden
gedwangvoederd (gavage). Daarin verschilt Valette niet met alle andere
producenten van foie gras. Andere methoden om de lever kunstmatig op
te laten zwellen tot 5-10 zn normale omvang bestaan ook niet.
PGGM geeft aan geschrokken te zijn van de feiten achter de foie gras.
Zij zal in de toekomst geen foie gras meer in haar kerstpakketten
doen. De leverancier heeft inmiddels excuses aangeboden aan PGGM.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland,
evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere
levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette
ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt
geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese
Commissie al dat de dwangvoedering een ernstige vorm van
dierenmishandeling is.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras. Met succes: de Makro, Lucas Klamer,
Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van
foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren.
Deze maand heeft Joop van den Ende na gesprekken met Wakker Dier er
eigenhandig voor gezorgd dat de foie gras van de menukaart van zijn
restaurant Le Cirque werd gehaald. Van den Ende vindt het gerecht te
dieronvriendelijk om dit te blijven serveren.
Stichting Wakker Dier