ChristenUnie


Zonder voetbal nieuwe kansen voor de NOS Maandag 27 December 2004 - 17:07

Dit opinieartikel is verschenen in het Nederlands Dagblad

door Jan Troost en Joël Voordewind
De publieke omroep raakt het eredivisievoetbal kwijt. Maar er zijn meer takken van sport de moeite waard. Neem bijvoorbeeld de gehandicaptensport.

John de Mol heeft de uitzendrechten van het eredivisievoetbal voor de komende drie jaar weten te bemachtigen. Wij feliciteren hem daarmee. Het is begrijpelijk dat de programmamakers van Studio Sport teleurgesteld zijn.

Nu voetbalminnend Nederland vanaf het volgend seizoen moet afstemmen op de zender van De Mol, staat de NOS voor wellicht haar grootste uitdaging tot nu toe. Wat te doen met de vele uren zendtijd die vrijkomen? Wat blijft er over van het profiel van Studio Sport?

Gelukkig voor de NOS kunnen zij de wedstrijden van de Champions League nog tot en met 2006 uitzenden. Helemaal zonder voetbal zitten ze niet.

We onderschatten de plaats die het voetbal heeft niet, maar laten we eerlijk zijn, er is meer sport om van te genieten. De ChristenUnie en Chronischzieken- en Gehandicaptenraad zien juist hier mogelijkheden voor tot nog toe onderbelichte sporten. Eén voorbeeld: gehandicaptensport.

Als het voetbal groot geworden is door de media, moet dit voor de gehandicaptensport ook mogelijk zijn. De geringe media-aandacht maakt het juist voor deze tak van sport moeilijk aan voldoende middelen te komen. Terwijl de kosten juist vaak hoger liggen in verband met materialen, vervoer en begeleiding.

De drempels die gehandicaptensporters ondervinden bij het sporten, kunnen heel letterlijk worden genomen. Te vaak zijn sportfaciliteiten slecht toegankelijk. Ook bij vervoersvoorzieningen komen deze sporters vaak onneembare hindernissen tegen.

Topprestaties

Laat de NOS een deel van het geld en de tijd, dat nu vrijkomt gebruiken om de gehandicaptensport een volwaardige plaats te geven in de samenleving. Op deze manier worden ook bedrijven gestimuleerd om minder valide sporters te sponsoren.

Gehandicaptensporters leveren een prestatie van formaat. Dat hebben Esther Vergeer (rolstoeltennis), Kenny van Weeghel (atletiek), Marion Nijhof (zwemmen) en vele anderen laten zien tijdens de Paralympics van Athene. Zulke topprestaties mogen gezien worden. Wij zijn ervan overtuigd dat velen daarvan zullen genieten.

En John de Mol? Hij moet zijn geld zien terug te verdienen. We dagen ook hem uit maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Maak een gebaar naar de gehandicaptensporters en geef hen ruimte op je zender. Niet omdat ze gehandicapt zijn, maar omdat ze het verdienen.

Inkomen

Participatie van gehandicapten in de sport hangt niet alleen af van aandacht in de media. Het heeft vooral ook te maken met de algemene inkomenspositie van deze groep.

In deze kabinetsperiode zijn erg veel bezuinigingsmaatregelen getroffen die extra hard aankomen bij veel gehandicapten. Dit mag niet los gezien worden van gehandicaptensport. Er is dan ook meer aandacht nodig voor de algemene inkomenspositie van gehandicapten. Hier moeten verbeteringen worden doorgevoerd.

Recent heeft de ChristenUnie samen met de Chronischzieken- en Gehandicaptenraad concrete voorstellen gedaan. Deze werden na een rolstoelbasketbalwedstrijd tussen paralympische sporters en bekende Nederlanders gepresenteerd in het manifest Geef gehandicaptensport vrij spel! Dit manifest werd ondertekend door de gehele oppositie, FNV, CNV en tal van anderen.

Nu de NOS haar eredivisierechten kwijt is, roepen we haar én de regering op eens goed te kijken naar de voorstellen. Hier liggen nieuwe kansen voor de NOS.

Jan Troost is voorzitter van de Chronischzieken- en Gehandicaptenraad Nederland. Joel Voordewind is hoofd van de permanente campagne van de ChristenUnie en coördinator van het manifest 'Geef gehandicapten vrij spel'.

---