Dienstenbond CNV

UWV - Overheveling andere taken (OAT)
27-12-2004

Enkele oud medewerkers hoofdzakelijk afkomstig uit de USZO hoek- verliezen vanwege de overheveling van buitenwettelijke taken naar het ABP hun baan bij UWV. Het ABP neemt echter een groot gedeelte van deze mensen weer over. Afgelopen maand zijn er besprekingen geweest tussen de bonden en ABP over de wijze waarop deze overgang arbeidsvoorwaardelijk- het beste kan plaatsvinden. Van oudsher organiseert de CNV Dienstenbond geen leden afkomstig van de USZO. Deze leden zijn en waren hoofdzakelijk georganiseerd bij onze zusterbond CNV Publieke Zaak. Mochten er toch leden van de CNV Dienstenbond bij deze beweging betrokken zijn dan verneemt de CNV Dienstenbond dat graag. Op 19 januari 2005 om 16.00 uur wordt over dit onderwerp een voorlichtingsbijeenkomst gehouden in het kantoor van het ABP in Heerlen. De CNV Dienstenbond zal daarbij aanwezig zijn. U bent van harte welkom.

Addendum Sociaal Plan
Bij de uitvoering van het huidige sociaal plan zijn partijen tegen een wetstechnisch probleem aangelopen. Door het CWI (zie ook het ontslagbesluit) zal "leeftijd x dienstjaren" niet erkend worden. Dit moet worden "dienstjaren" oftewel anciënniteit. Het sociaal plan verandert dus nauwelijks. Het kan voor een individu echter wel gevolgen hebben en een wisseling op een plaatsingslijst tot gevolg hebben. Dit is geen keuze maar een voldongen feit voor bonden en werkgever, het is namelijk een gevolg van wetgeving. De tekst van het addendum luidt als volgt:

Het sociaal plan bevat in artikel 2.6 criteria en een volgorde om te bepalen wie van een groep medewerkers (over)geplaatst wordt. Het sociaal plan wordt hierbij aangepast. Kern van de wijziging is dat "leeftijd maal diensttijd" vervangen wordt door anciënniteit.

De aanpassing van het sociaal plan gaat in op 24 november 2004.

SUB / afwijken van het sociaal plan
In de laatste ledenvergadering van de gezamenlijke bonden over de overgang van UWV naar de Belastingdienst hebben wij al aangegeven dat er door UWV een incidentele afwijking van het sociaal plan werd voorgesteld. In het sociaal plan staat dat afvloeiing gaat volgens het afspiegelingsprincipe (leeftijdscohorten). Indien deze leeftijdscohorten niet toepasbaar zijn (bij minder dan 10 medewerkers) dan gaat afvloeiing volgens anciënniteit (het aantal dienstjaren). In het plaatsingsplan Werkgeverszaken / SUB moet in de meeste gevallen anciënniteit gebruikt worden. In enkele gevallen is het aantal medewerkers groot genoeg voor het afspiegelingsprincipe. Om nu éénduidigheid te creëren heeft de werkgever voorgesteld om in dit geval éénmalig af te wijken van het sociaal plan en in alle gevallen het diensttijdbeginsel toe te passen. Wij staan hier niet afwijzend tegenover omdat dit voor onze achterban nauwelijks gevolgen heeft. De meeste van onze leden worden al op basis van anciënniteit bij de Belastingdienst geplaatst.

Uw mening is echter doorslaggevend. Wij verzoeken u dan ook om op het reactieformulier aan te geven of u kunt instemmen met deze afwijking. Het is de bedoeling dat slechts zij die te maken hebben met SUB reageren op deze schriftelijke ledenraadpleging.

Sociaal Plan
Door UWV zijn wij uitgenodigd om te praten over een nieuw sociaal plan voor de periode na december 2005. Uitgangspunt van de CNV Dienstenbond bij deze onderhandelingen is het voorkomen van gedwongen werkloosheid en behoud van niveau van de regelingen. Door UWV wordt gestudeerd op de mogelijkheid om medewerkers boven een bepaalde leeftijd een werkgarantie te bieden. Wij hebben daar met interesse kennis van genomen en zien verdere voorstellen op dit punt tegemoet.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl