Gemeente Delft Ziektekostenverzekering voor minima uitgebreid

Vanaf maart 2005 wordt de aanvullende ziektekostenverzekering voor mensen met een minimum inkomen uitgebreid. De gemeente Delft wil met Zorgverzekeraar DSW nieuwe afspraken maken waarbij het verzekeringspakket is uitgebreid met tandheelkunde, dieetkosten en hulpmiddelen. Het college wil hiervoor extra gelden, EUR 165.000 van het rijk voor de bijzondere bijstand, in het bijzonder aanwenden voor de compensatie van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen voor de gestegen ziektekosten.

De afgelopen jaren heeft de rijksoverheid de dekking van de wettelijke ziektekostenverzekeringen steeds verder ingeperkt. Om de minima te compenseren heeft het rijk structureel het budget voor de bijzondere bijstand verhoogd. Het college heeft besloten deze extra gelden in te zetten voor de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen.

De extra dekkingen ten opzichte van het huidige verzekeringspakket betreffen kosten voor brillen/contactlenzen, orthodontie en de eigen bijdragen voor kraamzorg, psychotherapie en thuiszorg. De gemeente voert nog gesprekken over een uitbreiding van de dekking met kosten voor tandheelkundige hulp, eigen bijdrage hulpmiddelen en dieetkosten. Het uitbestedingspercentage kan door de uitbreiding van het pakket en de verhoging van de deelname oplopen van de huidige 40% tot 70%. Het pakket biedt daarmee dekking voor de 5 belangrijkste medische kostensoorten waarvoor anders bijzondere bijstand zou worden aangevraagd.

Deze aanvullende ziektekostenverzekering, de AV Delft, bestaat sinds 2000 en is een samenwerking tussen gemeente Delft en Zorgverzekeraar DSW. De AV Delft maakt het voor mensen met een laag inkomen mogelijk om rechtstreeks via DSW medische kosten vergoed te krijgen. Deze manier van kostenvergoeding zorgt ervoor dat meer mensen gebruik maken van de vergoedingen en werkt efficiënter voor de gemeente. Daarom is besloten de overeenkomst met DSW te verlengen en het pakket uit te breiden. Mensen die in aanmerking komen voor de AV Delft ontvangen hierover bericht.