Gemeente Zaanstad

Enorm kunstwerk van Gerald van der Kaap

donderdag 23 december 2004

Een reusachtig kunstwerk van 72 x 4 meter. Dat is vanaf vrijdag 24 december te zien op de loods van papierfabriek De Vries, aan de Sluispolderweg 35 in de Achtersluispolder. Kunstenaar Gerald van der Kaap maakte het in opdracht van de gemeente Zaanstad in samenwerking met de Adviescommissie Beeldende Kunst. Van der Kaap liet zich inspireren door het productieproces van papierrecyclingbedrijf de Vries. Hij fotografeerde oud papier in verschillende vormen en kleuren. Er valt van alles over te vertellen, maar je moet het natuurlijk gewoon zien.

Papierrecyclingbedrijf De Vries maakte gebruik van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij de Gemeente Zaanstad in het kader van het project Duurzame Revitalisering Achtersluispolder. Dit project loopt al enige jaren en is er op gericht om het bedrijventerrein Achtersluispolder te moderniseren.. Samen met de ondernemers in het gebied en de Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder werkt de gemeente Zaanstad stevig door: bewegwijzering, onderhoud, groenvoorziening, een mooie uitstraling van de gevels, straatmeubilair, verlichting, afvalbakken, maar ook parkmanagement enz. zorgen ervoor dat het bedrijventerrein weer gezien mag worden. En nu wordt kunst dus toegevoegd als element in de verjongingskuur van het terrein.

Over de kunstenaar
Gerald Van Der Kaap (1959) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars, en een grondlegger van het gebruik van nieuwe media in de beeldende kunsten. Hij is sinds 1993 veelgevraagd vj in vele binnen- en buitenlandse clubs Van Der Kaap begon zijn loopbaan als fotograaf en uitgever van het tijdschrift Zien (1980-1986). Hij kreeg in 1991 een eerste solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam (Hover Hover), waarna vele tentoonstellingen volgden in binnen- en buitenlandse galeries en musea. Zijn werk is vaak gepresenteerd tijdens evenementen zoals Heineken Night Live in AHOY Rotterdam met een symfonieorkest van 80 man (1999), en in bekende Amsterdamse gelegenheden, zoals Club RoXY en Chemistry. In 1996 kreeg Gerald Van Der Kaap de Capilux Alblas Prijs voor zijn hele oeuvre. Naar aanleiding hiervan verscheen de monografie Wherever you are on this planet, met een overzicht van zijn werk tot dan toe (Uitgeverij 1001). Het werk van Van Der Kaap is vastgelegd op tape, dvd en cd-rom, en is ook terug te vinden op zijn website www.geraldvanderkaap.com.

Kranen en een hoogwerker
Vertical Vision uit Weesp is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de technische realisatie van het kunstwerk. De fotografie van Van der Kaap wordt door een printer van 5 meter breed geprint op een doek van PVC. Dit printen kost ongeveer een dag. In het weerbestendige doek worden rondom ´ogen´ geslagen waarmee het in een buizenframe wordt gespannen. Deze frameconstructie is op woensdag 22 en donderdag 23 december met behulp van kranen en een hoogwerker op de loods van de oudpapierfabriek bevestigd. Papierrecyclingfabriek De Vries heeft ook grote plannen. In januari begint men met een interne verbouwing en in de zomer van 2005 moet het kunstwerk er tijdelijk af omdat de loods vervangen wordt. Daarna is het kunstwerk weer een beeldbepalend element aan de Sluispolderweg.