Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis-Vlaanderen doet oproep voor slachtoffers tyfoons in Filippijnen en breidt hulpoperaties uit

Rode Kruis-Vlaanderen vernam deze morgen dat Buitenlandse Zaken 346.000 euro vrijmaakt voor zijn hulpoperatie aan de slachtoffers van tyfoons in de Filippijnen. Met dit bedrag zal het Rode Kruis 1.850 rehabilitatiekits aankopen voor de bouw van semi-permanente woningen.

De rehabilitatiekits worden verdeeld aan families die hun woning volledig verloren in de stormen. Zo'n 32.000 families leven op dit ogenblik in deze situatie. Een kit bestaat uit constructiehout, metalen golfplaten voor het dak, nagels, ijzerdraad, plastiek zeilen voor de zijwanden en een gereedschapskist met een hamer, een handzaag, een schop en een bijl. Vrijwilligers van het Filippijnse Rode Kruis geven technische ondersteuning en advies bij het zoeken van een nieuwe locatie waar de kans op overstroming kleiner is.

Van half november tot begin december overvielen vier stormen op rij dezelfde regio in de Filippijnen, namelijk de oostelijke provincies Aurora en Nueva Ecija. Meer dan 3 miljoen mensen werden getroffen, er vielen 1.062 doden en 1.161 gewonden. Zo'n 550 mensen zijn nog steeds vermist. Door de overstromingen, vloedgolven en landverschuivingen werden meer dan 188.000 huizen zwaar beschadigd tot volledig vernield. Er werd ook zware schade toegebracht aan de landbouw, de nutsvoorzieningen en de infrastructuur en dit in een regio die al tot de meest kwetsbare van de Filippijnen behoort.

Rode Kruis-Vlaanderen verleende al hulp aan de slachtoffers van de tyfoons. Dankzij een financiering van B-Fast werden de dag na de laatste storm huishoudkits aangekocht en verdeeld. Het Rode Kruis doet een oproep aan het publiek om de hulpoperatie voor de Filippijnse bevolking te ondersteunen. In totaal heeft het Rode Kruis 2,7 miljoen euro nodig voor de bijstand aan 300.000 slachtoffers gedurende 6 maanden. Giften voor de hulpoperatie zijn welkom op het rekeningnummer 000-0000025-25 met vermelding Filippijnen'.

Mechelen, 24 december 2004