Openbaar Ministerie

Persberichten
Leeuwarden, 21 december 2004

Vier verdachten aangehouden op verdenking van drugshandel in Kollum

Naar aanleiding van een onderzoek naar drugshandel en drugsgebruik door jongeren in Kollum e.o., zijn enkele weken geleden vier verdachten aangehouden. Het betreft drie inwoners van de gemeente Achtkarspelen van 18, 20 en 21 jaar en een 22-jarige man uit de gemeente Kollumerland. De verdachten verkochten in Kollum en omgeving soft- en harddrugs aan jongeren. Tegen de vier verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Tegen één van de verdachten, een 18-jarige man uit Achtkarspelen, is op 2 december jl. de bewaring bevolen, welke op 9 december is geschorst. De overige drie zijn, na verhoor, in vrijheid gesteld, zij blijven verdachten.

Het onderzoek liep van september tot medio december van dit jaar. Sinds september dit jaar werden politie en het lokale gemeentebestuur met een toenemend aantal meldingen van overlast van jeugd in Kollum geconfronteerd. Ook verontruste ouders meldden zich vanwege toenemend drugsgebruik onder jongeren. Dit was voor de politie voldoende aanleiding om een onderzoek te starten.

Tijdens dat onderzoek is informatie rond handelaren en gebruikers verzameld en werden er meerdere getuigen gehoord. Daaruit bleek dat een groep van ongeveer dertig jongeren uit Kollum e.o. zowel harddrugs (speed en XTC) als softdrugs gebruikten.

Het opsporingsonderzoek is nog niet afgerond, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.