Het Nederlandse Rode Kruis

24 december 2004
Bam een jaar later: Nederlandse Rode Kruis helpt wederopbouw met 1 miljoen euro

Op tweede kerstdag 2003 werd de Iraanse stad Bam getroffen door een aardbeving. In enkele seconden stortten bijna alle huizen in deze historische stad in. Meer dan 26.000 mensen kwamen om. 75.000 mensen raakten dakloos. Bijna iedereen in Bam heeft een ouder, een kind, of een familielid verloren.

Mensen van onder het puin gered


De Iraanse Rode Halve Maan is maandenlang druk geweest met de opvang van de slachtoffers. Tenten, dekens, kleding en kooktoestellen zijn uitgedeeld. Medische voorzieningen zijn opgezet en er is voor water en voedsel gezorgd. Reddingsteams hebben hard gewerkt om mensen onder het puin vandaan te halen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft hierbij geholpen. Het heeft drie vliegtuigen met hulpgoederen gestuurd. Ook een reddingshondenteam was actief, in samenwerking met de Reddingshonden Hulpdienst Holland (RHH) uit Oosterbeek. Via het internationale Rode Kruis heeft het Nederlandse Rode Kruis in totaal 1 miljoen euro bijgedragen.


Twaalf maanden later zijn de gevolgen op veel plaatsen in de stad nog zichtbaar. Tijdens de wederopbouw-fase blijft het Rode Kruis helpen. Het Nederlandse Rode Kruis draagt nu weer 1 miljoen euro bij. zegt Willem Smit, coördinator voor de hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis aan Iran. Met dat geld worden scholen opnieuw opgebouwd. Bij de aardbeving zijn 119 scholen met de grond gelijk gemaakt. Veel kinderen hebben al tijden geen onderwijs meer gehad.

Hulp ook nodig als de camera´s weg zijn



Hoewel de noden nog steeds hoog zijn kiest de Iraanse overheid ervoor om slechts beperkt buitenlandse hulporganisaties toe te laten. Het Nederlandse Rode Kruis kan dankzij het internationale netwerk van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen actief helpen bij de wederopbouw van Bam. Willem Smit: Hulp blijft nodig. Als de cameras weg zijn, lijkt voor ons in het westen de ramp voorbij. Maar niets is minder waar. Voor veel mensen begint dan de moeilijke weg om hun leven weer op te pakken. Wij laten hen daarbij niet in de steek.