Gemeente Amsterdam

Amsterdam waarborgt aanbod en modernisering volkstuinen 23 december 2004 - Remco Asselbergs

Het college van B&W wil een voldoende aanbod van volkstuinen in de stad waarborgen en wil tegelijkertijd de volkstuinparken moderniseren. Dit staat in de conceptnota `Volkstuinen in Amsterdam' waarmee het college heeft ingestemd.

In Amsterdam is de vraag naar ruimte groot. Volkstuinparken nemen relatief veel ruimte in beslag en staan daardoor geregeld ter discussie. Dit bleek ook duidelijk bij het opstellen van het Structuurplan 2002 `Kiezen voor stedelijkheid'. Zowel de gemeenteraad als de Bond voor Volkstuinders hebben verzocht om een meer structureel en integraal volkstuinenbeleid voor de stad. Wethouder Hester Maij, Openbare Ruimte en Groen, heeft daarom opdracht gegeven voor het opstellen van de nota `Volkstuinen in Amsterdam'.

De nota bevat maatregelen voor het waarborgen van een voldoende aanbod van volkstuinen. Daarnaast zijn acties benoemd om de modernisering van volkstuinen te stimuleren. Onder modernisering verstaat de nota het vergroten van de maatschappelijke functie van volkstuinen op het vlak van zorg en welzijn, sport, recreatie, natuur en dergelijke.

Om het aanbod van volkstuinen in de stad te op peil te houden worden in het structuurplan de tuinen met een zogenaamde maatschappelijke functie zijn aangemerkt. Dat houdt in dat Amsterdam in de stad over voldoende volkstuinen moet beschikken. De gemeente gaat vraag en aanbod van volkstuinen monitoren om te voorkomen dat er een tekort aan volkstuinen ontstaat.

Modernisering van volkstuinparken wordt door de gemeente gestimuleerd. Voor elk volkstuinpark wordt een actieplan opgesteld. In de actieplannen geven de volkstuinorganisaties aan hoe ze invulling geven aan de diverse moderniseringsthema's, zoals het vergroten van toegankelijkheid, het uitbreiden van de activiteiten en voorzieningen op het tuinpark en de voorbeeldfunctie van natuur- en milieuvriendelijk tuinieren. Actieplannen moeten gezamenlijk worden opgesteld door volkstuinorganisaties, stadsdelen en centrale stad.

De conceptnota is ook te downloaden van de website van de dienst Ruimtelijke Ordening: www.dro.amsterdam.nl

De inspraakperiode loopt van 13 januari t/m 23 februari 2005. Op 1 februari zal een inspraakavond worden gehouden vanaf 19.30 uur. Inspraakreacties kunnen worden gericht aan mevr. N. Bosch, dienst Ruimtelijke Ordening, postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Pb-208

© Gemeente Amsterdam