23 december 2004
Nr. 04/277
Huishoudelijke hulp werkt vaak zwart
Veel huishoudens regelen huishoudelijke hulp, kinderopvang en klussen in huis informeel, via familie of kennissen. Vaak gebeurt het werk dan zwart. Vooral bij huishoudelijke hulp is dat het geval. Van de 1,2 miljoen huishoudens die een werkster hebben, regelt 72 procent dat informeel. Kinderopvang wordt vooral voor wat oudere kinderen (van 4 tot 12 jaar) informeel geregeld. Vaak is dat onbetaald. Klussen in huis regelt 44 procent van de 2 miljoen huishoudens via via. Het gaat dan vooral om de eenvoudiger klussen (zoals schilderen of het repareren van apparaten). Overigens worden deze klussen niet alleen zwart, maar ook vaak onbetaald verricht.
Dit blijkt uit een onderzoek over persoonlijke dienstverlening dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Van Hoof informeert de Tweede Kamer voor juli 2005 over mogelijkheden om de witte markt voor persoonlijke diensten te bevorderen. Hierbij wordt ook gekeken naar eventuele alternatieven voor de huidige Regeling Schoonmaakdiensten voor Particulieren, ook wel bekend als de witte werkster -regeling. Van deze regeling wordt nu weinig gebruik gemaakt. Van Hoof maakt hierbij gebruik van de resultaten van het onderzoek.
Volgens de onderzoekers lijkt de voornaamste reden voor mensen om gebruik te maken van zwarte huishoudelijke hulp en klussers het prijsverschil met de witte markt. Zo kost een zwart betaalde huishoudelijke hulp gemiddeld 8 euro per uur, terwijl de ongesubsidieerde witte prijs op zo n 20 euro per uur bedraagt. Mensen regelen ook vaak hulp via via, omdat ze daar meer vertrouwen in hebben.
De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijkheden om meer werk te witten . Daarbij zijn ook voorbeelden uit het buitenland onderzocht. Zo kan de overheid meer controleren en zwart werk strenger straffen. Ook zou de overheid minder belasting en premie kunnen heffen op huishoudelijk werk of het werk kunnen subsidiëren. Gezien het prijsverschil tussen de witte en zwarte markt zou het dan wel moeten gaan om aanzienlijke kortingen. De onderzoekers stellen dat het lastig zal zijn alleen specifieke groepen, zoals werklozen, in aanmerking te laten komen voor dit soort maatregelen.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid