Groen!

Brussel, 22 december 2004

Leterme kapt "gat in de cultuur"

"De Vlaamse regering pleegt een regelrechte hold up op de portemonnees van de Vlaamse gemeenten. Voor de gemeenten zit er niks anders op dan drastisch te gaan besparen op voorzieningen in bibliotheken, speelpleinen, jongerenwerkingen en cultuurcentra. Bovendien brengt de regering door deze loutere lineaire besparingsmaatregel het jeugdwerk op gemeentelijk niveau in gevaar." Zo reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!) op de deze namiddag genomen beslissing van de Vlaamse regering om meer dan drie miljoen euro - al beloofde subsidie! - voor gemeentelijke jeugd- en cultuuractiviteiten simpelweg te schrappen.

De regeringspartijen schaarden zich daarmee achter het voorstel van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (SP.A-Spirit) om liefst 10 % van het beloofde budget voor jeugd- en cultuurwerking in te houden. Het betreft gelden die al door de Vlaamse regering waren beloofd aan de gemeenten. "Net dat maakt deze beslissing zo erg," meent Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!). "De gemeenten hebben dit jaar geïnvesteerd in hun bibliotheken, in hun speelpleinen en jeugdwerking, in hun cultuurcentra omdat de regering hen daartoe de nodige steun beloofd had. De Vlaamse meederheidspartijen hebben deze namiddag simpelweg beslist om dat geld toch maar niet te geven." Een amendement van Jos Stassen (Groen!) om deze besparing alsnog niet door te voeren, werd door de regeringspartijen niet goedgekeurd.

Concludeert Jos Stassen (Groen!): "De Vlaamse regering denkt haar "gat in de begroting" te kunnen dichten door de Vlaamse gemeenten op te zadelen met een "gat in de cultuur". De regering organiseert op deze wijze een onverantwoorde doorschuifoperatie ten koste van de gemeenten. Tegelijkertijd schoffeert "cultuur"minister Anciaux de inzet van de duizenden jonge en geëngageerde vrijwilligers van jeugdraden en speelpleinwerkingen."