Gemeente Groningen

woensdag 22 december:
Huurders houden invloed op volkshuisvesting

woensdag 22 december:
Huurders houden invloed op volkshuisvesting

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft samen met de corporaties in de stad een nieuw voorstel geformuleerd om de huurdersparticipatie op stedelijk niveau beter te waarborgen. In de nota Huurdersparticipatie in Groningen wordt voorgesteld om themabijeenkomsten te organiseren over stedelijke woonzaken. Ook individuele huurders zijn hier welkom. Onderwerpen die voor 2005 al op de agenda staan zijn de stedelijke vernieuwing in Groningen en de evaluatie van het Sociaal Plan Wijkvernieuwing. Binnenkort wordt de lijst met themas nader aangevuld. Huurdersorganisaties krijgen hiernaast nog een ander podium voor discussie en meningsvorming over het volkshuisvestingsbeleid in de stad.

Aanleiding voor het nieuwe voorstel, dat in overleg met huurdersorganisaties is opgesteld, is het stopzetten van de subsidie voor het Steunpunt Huren in september dit jaar. Een deel van de subsidie van dit steunpunt wordt nu gebruikt om andere activiteiten voor huurdersparticipatie te financieren. Naast de themabijeenkomsten betaalt de gemeente mee aan het Sociaal Plan Wijkvernieuwing en het ad-hoc inhuren van ondersteuning voor initiatieven van huurders bij projecten. Ook blijft de gemeente Groningen de stadsvernieuwingskrant Spijkerhard financieren.

Huurdersplatform
Om huurdersorganisaties te betrekken bij het volkshuisvestingsbeleid in Groningen wordt ad hoc het Huurdersplatform in het leven geroepen. Dit is speciaal bedoeld voor discussie en meningsvorming. Een adviesgroep uit het platform overlegt vervolgens op bestuurlijk niveau met de gemeente en corporaties over actuele themas in de volkshuisvesting. Zo blijft de stedelijke belangenbehartiging van huurders gewaarborgd zonder dat hiervoor een nieuwe organisatie nodig is.

Woningmarkt
De woningmarkt in Groningen bestaat voor 45% uit corporatieve woningen en voor 38% uit koopwoningen. De rest is in handen van particuliere verhuurders, beleggers en pensioenfondsen. In de afgelopen tien jaar is het aantal koopwoningen sterk gegroeid (13%). Deze groei is ten koste gegaan van het aantal huurwoningen.
De woningcorporaties en de gemeente hechten aan huurdersparticipatie om huurders te informeren en te betrekken bij hun woon- en leefmilieu.