Ingezonden persbericht


Wat staat er tegenover geweld? Vriespect!

BN´ers Hanna Verboom en Sanne Wallis de Vries huldigen bedenker nieuw Nederlands woord

Zoetermeer, 22 december 2004 -- De Nederlandse taal is vanaf vandaag een nieuw woord rijker: vriespect. Dit woord is namelijk als winnaar uit de bus gekomen in de landelijke scholenactie van SOS-Kinderdorpen, waarbij scholieren gevraagd werden een tegenhanger te bedenken voor het woord geweld. Deze tegenhanger bestaat namelijk niet in de Nederlandse taal.

De dertienjarige Leidse scholier Michael Roodakker heeft het winnende woord, een combinatie van vriendschap en respect, bedacht. Hij werd vandaag door actrice Hanna Verboom en cabaretière Sanne Wallis de Vries in het Zoetermeerse Snow World gehuldigd. Ook de inzenders van de drie mooiste foto´s werden in het zonnetje gezet.

De jury, bestaande uit ondermeer Sanne Wallis de Vries, Paul Nouwen (voormalig hoofddirecteur ANWB en lid van de raad van advies van SOS-Kinderdorpen) en SOS-Kinderdorpen directeur Albert Jaap van Santbrink, was erg te spreken over de inzendingen.

De jury heeft vriespect gekozen uit de volgende genomineerde woorden: disviolent, gandhioos, lagher, liefaloog, lievre, luffelen, revrie, vrevoj, vriespect en vliegtuigliefde. Hierbij heeft de jury gelet op originaliteit, motivatie en klank. Ook heeft de jury naar de 'houdbaarheidsfactor' van een woord gekeken. Vriespect had uiteindelijk de voorkeur van alle juryleden.

SOS-Kinderdorpen directeur Albert Jaap van Santbrink: "Vriespect klinkt cool, en laat een positief geluid horen. Het is een combinatie van vriendschap en respect. Vriendschap en respect zijn ook twee kernwoorden in de SOS-kinderdorpen over de hele wereld, en is de basis voor een vreedzame samenleving".

SOS-Kinderdorpen wil met deze actie een positief geluid laten horen, zodat Nederland bewust wordt gemaakt van een samenleving zonder geweld. Hiervoor werden alle middelbare scholen en een groot aantal basisscholen in Nederland benaderd. Ook is er lesmateriaal ontwikkeld dat te vinden is op de actiepagina van www.soskinderdorpen.nl.

Michael Roodakker mag als prijs met zijn hele klas (groep 8 van basisschool de Morskring) skiën in Snowworld in Zoetermeer en krijgt een digitale camera van het merk Olympus. De andere genomineerde kinderen gaan niet met lege handen naar huis, zij hebben o.a. een 'taalpakket' gewonnen met prijzen beschikbaar gesteld door Onze Taal en Van Dale Lexicografie.

Bijgaand de top 10 van mooiste woorden en de top 3 van mooiste foto´s met daarbij de motivatie van de inzenders.

Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden, particuliere kinderhulporganisatie, die zich wereldwijd inzet voor de opvang van kinderen die er helemaal alleen voor staan, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een blijvend, liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land en geeft ze een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. De organisatie is met ruim 430 SOS-kinderdorpen actief in 132 landen.

SOS-Kinderdorpen weet als geen ander wat geweld met kinderen kan doen; de kinderhulp organisatie vangt al 55 jaar weeskinderen op die in hun verleden vaak met veel geweld hebben gekampt. Omdat geweld niet alleen een fenomeen in oorlogsgebieden is, maar ook steeds meer een onderdeel van de Nederlandse maatschappij lijkt te worden, onderstreept SOS-Kinderdorpen het belang om kinderen ook het tegenovergestelde van geweld te laten zien.



Ingezonden persbericht