Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-574       |
|                                            |Arnhem|22 december    |
|                                            |,     |2004           |
HANDHAVING OP MILIEU- EN WATERGEBIED STEEDS PROFESSIONELER

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben allemaal een taak bij het handhaven van regels en het houden van toezicht. Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving staat daarbij centraal. Deze or-ganisaties hebben in 2002 besloten om gezamenlijk een project
- "professionalisering van de handhaving" - te starten om de milieu-handhaving te verbeteren. Het dagelijks bestuur van de provincie heeft gisteren het handhavingsplan professionalisering van de dienst Milieu en Water met de titel "Handhaving consequent en consistent" vastgesteld.

Het doel van het professionaliseringsproject is dat alle handhavings-organisaties op 1 januari 2005 voldoen aan vastgestelde kwaliteits-criteria. Daartoe is het hele handhavingstraject van A tot Z doorge-licht om op die manier precies te beschrijven wat de doelen zijn, onder welke condities wordt gewerkt, wat de strategie is en de daaruit voort-vloeiende manier van werken en hoe de uitvoering het beste vormgegeven kan worden. Ieder traject wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Dit cyclische handhavingsproces, gebaseerd op uitgangspunten van de Lande-lijke Coördinatie Commissie Milieuwethandhaving, moet leiden tot een betere handhaving, een beter naleefgedrag en positieve milieueffecten. Inmiddels is dit traject via een Algemene maatregel van bestuur (Amvb) door het Rijk vastgesteld. Gelderland heeft ervoor gekozen om, overeenkomstig de landelijke af-spraken, te kijken naar professionalisering van de "grijze" (Wet mi-lieubeheer) en "blauwe" (Grondwaterwet en Wet hygiëne en veiligheid bad-inrichtingen en zwemgelegenheden) handhaving.

Het voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria moet opleveren dat pre-cies is aan te geven wat de meest risicovolle activiteiten voor de kwa-liteit van de leefomgeving zijn, hoe handhaving en toezicht die risi-co's beheersbaar kunnen maken en hoe de provincie dit gaat aanpakken. Samenhang in de uitvoering van de provinciale milieuhandhavingstaken en integraal werken is een belangrijk streven. In het Gelders Milieu Plan is opgenomen dat voor heel Gelderland in 2010 de 'basismilieukwaliteit' moet zijn gerealiseerd. Dit betekent een gezonde en veilige leefom-geving voor mens, plant en dier. Daarop is de handhaving gericht.

Uit een nulmeting in 2003 is naar voren gekomen dat voor de grijze handhaving de inspanningen vooral op het beleidsmatige vlak lagen en voor de blauwe handhaving meer op het uitvoerende vlak. Daarom is speciaal voor grijs een risico- en prioriteringsmethodiek ontwikkeld. Deze methodiek brengt niet alleen de belangrijkste milieuessenties in beeld, maar geeft ook aan wat de kans is dat zich overtredingen zullen voordoen.

Bij "blauwe" handhaving ligt de prioriteit bij de uitvoering van de Grondwaterwet bij bronbemalingen in gevoelige gebieden, vanwege ge-bouwschade en verdroging, en bij de uitvoering van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden is het doel om jaarlijks alle zwemgelegenheden te bezoeken en daarbij prioriteit te geven aan het handhaven van voorschriften met betrekking tot hygiëne en veilig-heid die voortkomen uit de risico-inventarisatie.

Omdat ook de andere organisaties een plan voor de professionalisering van de handhaving hebben opgesteld, is gegarandeerd dat de samenwerking in het veld makkelijker en beter zal verlopen.

Met het handhavingsplan heeft de provincie Gelderland een "levend" document in handen. Een document dat niet alleen vastlegt hoe zij op dit moment werkt, maar ook dient om vanuit de huidige situatie de uitvoering steeds verder te verbeteren: Consequent en Consistent!