Gemeente Almere

Columbuskwartier-Oost:duurzaamheid en variatie in Almere Poort

Persbericht 21 december 2004

Duurzaamheid en variatie staan voorop bij de ontwikkeling van het oostelijk deel van de wijk Columbuskwartier in Almere Poort. De bouw van de circa 1000 woningen start begin 2007. Het college van B en W is vorige week akkoord gegaan met het ontwikkelingsplan en legt dit nu ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Uitgangspunt is dat het een wijk wordt waar mensen van alle generaties prettig kunnen wonen in een water- en bosrijke omgeving.

In het najaar van 2005 start de bouw van de eerste woningen in Almere Poort. De wijk Columbuskwartier-Oost is na het Europakwartier de tweede wijk van Almere Poort. De bouw in het Europakwartier start eind 2005, de bouw in het Columbuskwartier start begin 2007. Het Europakwartier kenmerkt zich door een levendige woon- en werkbuurt, dicht tegen het centrum van Almere Poort. Het Columbuskwartier noordwestelijk van het Europakwartier gelegen - wordt een wat rustiger woonwijk die echter wel een behoorlijk aantal basiswinkels, eigen basisscholen, bedrijvigheid en vele voorzieningen zal hebben.

Duurzame wijk

Duurzaamheid komt in Columbuskwartier op verschillende manieren tot uiting. Enerzijds wordt de wijk zo opgezet dat deze voor mensen van alle generaties en diverse leefstijlen geschikt is. Anderzijds moet het Columbuskwartier ook op de langere termijn voor mensen een prettige woonomgeving blijven. Om die reden worden ruime mogelijkheden geboden om zorg voor gezin en huishouding te combineren met betaald werk. In de eigen wijk kunnen mensen straks zowel hun dagelijkse boodschappen doen, kinderen naar school en opvang brengen, sporten als de dokter of tandarts bezoeken.

Milieuvriendelijk

Ook in milieukundig opzicht wordt Columbuskwartier een duurzame wijk. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de wijze waarop energie wordt opgewekt (via een biomassacentrale) en regenwater wordt afgevoerd. Ook worden er circa 500 zonnewoningen in het gebied gerealiseerd. Dit zijn gecertificeerde comfortabele en energiezuinige woningen.

Kind- en ouder-vriendelijk

Een belangrijke route in het plan slingert zich van noord naar zuid en heeft als werknaam het Kinderpad. Deze route is voor wandelaars en langzaam fietsverkeer en leidt langs scholen, pleintjes, speelplaatsen en voorzieningen. Kinderen kunnen zo al snel zelfstandig én veilig op pad. Maar ook voor ouderen is zon autovrije route veilig en sociaal aantrekkelijk. De naam Kinderpad is tijdelijk: de toekomstige inwoners van het Columbuskwartier zullen over een paar jaar de kans krijgen een definitieve naam te verzinnen.

Veel mogelijkheden voor eigen bouw

Ongeveer 20% van de woningen wordt in particulier opdrachtgeverschap gebouwd. Columbuskwartier-Oost is de eerste wijk waar zon hoog percentage voor eigen bouw gereserveerd wordt. Er zijn al diverse plannen van groepen van initiatiefnemers ingediend bij de gemeente.

Bedrijvigheid

In het Columbuskwartier worden de mogelijkheden vergroot om te werken vanuit huis. Op veel plekken mag tot 50% van de woning worden gebruikt voor werk. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor units van bedrijf met woning. Daarnaast zal het Columbuskwartier een binnenstedelijk bedrijventerrein krijgen voor kleinschalige lichte bedrijfsvoering.

Richting de kust

Het Columbuskwartier grenst aan de westzijde aan het IJmeer. De loopafstand tot de Marina Muiderzand met ten zuiden daarvan het Almeerderstrand is ongeveer 1,5 kilometer en het eiland Pampus en het Amsterdamse IJburg zijn vanaf de dijk zichtbaar. De relatie tussen de wijk en het water wordt de komende maanden nog onder de loep genomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de inzichten van de Almeerse stadsarchitect Francien Houben. Uitgangspunt is om de kwaliteit van de locatie - direct aan het IJmeer - zo goed mogelijk te benutten.

De bouwplanontwikkeling

In het ontwikkelingsplan is een raamwerk voor de aanleg van de hoofdinfrastructuur vastgelegd, en zijn bouwvelden beschreven met hun specifieke programma en stedenbouwkundige randvoorwaarden. Ontwikkelaars hebben hierbinnen de vrijheid een bouwplan te ontwikkelen. Het zuidelijk deel van de wijk wordt openbaar aanbesteed via een tenderprocedure. Dit is voor Almere een unieke manier op ontwikkelaars te kiezen. Selectie vindt plaats op basis van kwaliteit en prijs.

Het ontwikkelingsplan komt na de besluitvorming van de gemeenteraad ter inzage te liggen op de Woonmarkt van het stadhuis. Het tijdstip waarop het plan ter inzage komt te liggen wordt bekendgemaakt in Almere Vandaag.