Gemeente Twenterand


Grond Kulturhus multifunctioneel toepasbaar

Onderzoeksresultaten liggen ter inzage

Wethouder Lambers van de gemeente Twenterand laat vanaf woensdag 15 december 2004 de resultaten van alle onderzoeken die zijn verricht voorafgaand aan de start van de bouw van het Kulturhus ter inzage leggen in De Klaampe te Westerhaar-Vriezenveensewijk en op het gemeentehuis te Vriezenveen.

Er is in februari van dit jaar (1)verkennend bodemonderzoek gedaan door NIBAG BV. Hieruit is gebleken dat de grond veilig is en dat het grondwater opnieuw onderzocht moest worden. Hierop heeft Nibag B.V. een nader (2) grondwateronderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat er een matig verhoogde concentratie aan koper in het grondwater zit, maar die is toe te schrijven aan het historisch gebruik als landbouwgrond. NIBAG B.V. achtte nader onderzoek niet noodzakelijk en heeft wel aanbevolen het grondwater ter plaatse niet voor consumptiedoeleinden te gebruiken.

Toen het project Kulturhus werd uitgebreid met de aanleg van een bergbezinkbassin heeft Witteveen + Bos hiervoor verkennend bodemonderzoek (3) verricht. Ook uit dit onderzoek blijkt dat zowel de kwaliteit van de grond als het grondwater geen belemmeringen vormen voor de werkzaamheden. Vervolgens heeft dit bureau bij het waterschap Regge en Dinkel vergunning (4) aangevraagd voor lozing van bronneringswater op het oppervlaktewater.

Het waterschap Regge en Dinkel vond op grond van de onderzoeksresultaten een vergunning niet nodig en heeft daarom een gedoogbeschikking (5) van lozing van bronneringswater op oppervlaktewater afgegeven. Vanuit de gemeente wordt nauw contact onderhouden met het waterschap om dit volledig gecontroleerd uit te voeren.

Tot slot heeft de gemeente een bouwstoffenbesluit (AP-04 analyse) (6) uit laten voeren om bij eventueel transport van de grond over de benodigde documenten te kunnen beschikken. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend, maar op grond van alle voorgaande onderzoeken zijn de verwachtingen positief.

Stukken die ter inzage liggen:


1 Verkennend bodemonderzoek NIBAG evenemententerrein aan de Hoofdstraat te Westerhaar

2 Brief NIBAG herbemonstering grondwater (aanvulling op verkennend bodemonderzoek)

3 Verkennend bodemonderzoek bergbezinkbassin (Witteveen + Bos)
4 Brief en Aanvraag formulier voor verguning in het kader van de wet verontreiniging oppervlaktewateren BBB Kulturhus Westerhaar (gericht aan Waterschap Regge & Dinkel)

5 Gedoogbeschikking van Waterschap Regge en Dinkel lozing van bronneringswater op oppervlaktewater

6 FAX van Management & Advies Collectief Groningen analyseresultaten partijbemonstering bouwstoffenbesluit (AP-04 analyse, nodig voor vervoeren van grond)