STICHTING LOONWIJZER

Door de week geen god en weinig partner

Werknemers in Nederlander werken hard. Door de week maken ze met gemak dagen van 8 uur. Tijd voor zaken als religie of toptijd met de levenspartner is er amper. Op basis van maar liefst 19.000 dagboeken die in 2004 zijn ingevuld door bezoekers van www.loonwijzer.nl is een tijdcheck gemaakt, waar dit beeld uit naar voren komt. Ook blijkt dat vrouwen nog steeds meer tijd steken in kinderzorg en huishouding dan mannen.
De nieuwe tijdcheck, een unicum in de onderzoekswereld waarin 1500 ingevulde dagboeken al als veel wordt gezien, is te vinden op www.tijdwijzer.nl. Op deze website staat ook een groot aantal tips over tijdsbesteding. De tijdcheck biedt voor 140 meest voorkomende beroepen, uitgesplitst naar sekse en leeftijdscategoriën, inzicht in de tijdsbesteding op een doordeweekse werkdag in Nederland. Dankzij de uitsplitsing naar sekse is er nu meer kijk op de lengte van de werkdagen van vrouwen, ook vrouwen die in deeltijd werken. Wat opvalt, aldus professor Kea Tijdens, verbonden aan de Loonwijzer, is dat ook vrouwen lange dagen maken. Veel vrouwen mogen dan minder betaalde uren per week draaien, maar op de dagen die ze werken, maken ze veel uren. Deeltijdbanen worden vaak geconcentreerd in enkele werkdagen per week.
Wie dacht dat er op een doordeweekse dag veel tijd overschiet voor maatschappelijke of religieuze activiteit, zit er naast. Maar tijd voor persoonlijke verzorging nemen we wel. En sommigen, opvallend veel vrachtwagenchauffeurs die bijna allemaal tegen de 12 uur op een dag werken, hebben - eenmaal thuis - veel toptijd met hun partner.

Daarnaast zijn in 2004 de tijdsknelpunten die werkende Nederlanders ervaren onderzocht. Aan dit onderzoek deden 29.000 respondenten mee. Op basis van de enquêtes die zij invulden, is een top-10 van cao s met de meeste knelpunten gemaakt. Inzet is om deze knelpunten de komende maanden via het cao-overleg weg te werken. De enquete-techniek op tijd- en loonwijzer maakt het mogelijk webbezoekers naar sector, beroep, cao, postcode, loon- en tijdsknelpunten te vragen en die met elkaar in verband te brengen. Zo is gedetailleerd inzicht ontstaan in de kwaliteit van cao s op het punt van werken en tijd voor andere zaken.

De tijdcheck is mogelijk gemaakt door de commissie dagindeling van het Ministerie van sociale Zaken, die hiervoor ESF-subsidie verleende.

De tijdcheck is, net als de salarischeck, onderdeel van loonwijzer.nl.
Loonwijzer, met 300.000 unieke bezoekers per maand, is een initiatief van Universiteit Amsterdam/Aias, FNV en Monsterboard.nl.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, telefoon 06-53 97 76 95

22 dec 04 11:54