Rudi Fuchs bijzonder hoogleraar aan de UvA
Drs. Rudi Fuchs is per 1 januari 2005 de eerste hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatoren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De nieuwe leerstoel zal worden bekleed door invloedrijke kunstpresentatoren die bemiddelaars zijn tussen kunst en publiek. Fuchs, eerder al gastdocent Kunstpraktijk aan de UvA, gaat als bijzonder hoogleraar drie jaar lang openbare colleges en gespecialiseerde werkgroepen geven. De universiteit heeft hoge verwachtingen van de wijze waarop Fuchs verbindingen zal leggen tussen de kunstpraktijk en de kunstwetenschappen. Zijn bijzondere doceerstijl staat garant voor een enthousiaste belangstelling van de kant van studenten en kunstliefhebbers.
Fuchs heeft een uitstekende staat van dienst als presentator van kunst en cultuur. Als maker van tentoonstellingen en inrichter van musea heeft hij een grote reputatie, en wordt hij in binnen- en buitenland erkend als expert op zijn vakgebied. Daarnaast heeft hij ervaring in het geven van onderwijs op academisch niveau en heeft hij substantiële bijdragen geleverd aan opleidingen en congressen op het terrein van de (toegepaste) kunstgeschiedenis. Fuchs zal aan de UvA openbare hoorcolleges geven over thema s als de ateliers van Oude Meesters en moderne kunstenaars, om meer inzicht te geven in de wijze waarop een kunstwerk in de praktijk tot stand komt. Daarnaast zal hij in werkgroepen voor studenten bijvoorbeeld specifieke tentoonstellingen en museale inrichtingen analyseren.
Rudi Fuchs (1942, Eindhoven) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Van 1969 tot 1975 werkte hij als wetenschappelijk medewerker aan het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Leiden, waarna hij tot 1987 directeur was van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Van 1987 tot 1993 was hij directeur van het Haags Gemeentemuseum, waarna hij overstapte naar Stedelijk Museum Amsterdam, waarvan hij tot 2003 directeur was. Fuchs was daarnaast de eerste artistiek directeur van het Museo d Arte Contemporanea in Turijn (1984-1990), artistiek directeur van de documenta 7 in Kassel (1982) en curator van talloze exposities in binnen- en buitenland. Fuchs werkte verder als kunstcriticus en columnist voor NRC Handelsblad en heeft veel artikelen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gepubliceerd. Hij is auteur van een aantal boeken over onder meer Rembrandt en de Nederlandse Schilderkunst.
De bijzondere leerstoel Kunstpresentatoren zal afhankelijk van de leerstoelhouder worden ondergebracht bij de afdeling Kunst, religie- en cultuurwetenschappen of de afdeling Mediastudies van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De leerstoel wordt telkens bezet voor een periode van één tot drie jaar.
Universiteit van Amsterdam