Dienstenbond CNV

Niet vergeten! Voordeel via de fiscus voor VPB
22-12-2004

Voor leden van de CNV Dienstenbond geldt sinds 1 juni 2004 de afspraak dat werkgevers meewerken aan gedeeltelijke teruggaaf van de vakbondscontributie. Dit is een fiscale regeling. Werkgevers die aangesloten zijn bij de VPB moeten hieraan meewerken, als u daarom verzoekt.

Hoe werkt dat?
Stel, u was al lid op 1 juni jl. U kunt dan over de periode juni t/m december een deel van de door u betaalde vakbondscontributie laten verrekenen met uw bruto-loon. Als u 7 maanden lang 13,22 heeft betaald (samen 92,54), krijgt u dit deel van uw bruto-loon in de eerstvolgende periode netto betaald. Afhankelijk van uw belastingschijf voor loonbelasting /premie volksverzekeringen, loopt u voordeel op van 31,18 tot 48,12. Zie onderstaande tabel voor de schijven die de belastingdienst hanteert vanaf 1 juli 2004.

Schijf loon op jaarbasis loonbelasting/premie volksverzekeringen tot 65 jaar

1 t/m 16.265 33,70%
2 16.266 t/m 29.543 40,65%
3 29.544 t/m 50.652 42%
4 50.653 of meer 52%

Daarmee is het lidmaatschap minstens een derde goedkoper geworden en dat is mooi meegenomen. Om dit voordeel te behalen moet u twee acties ondernemen:

1. Opvragen van een bewijs van inschrijving + overzicht van de betaalde contributie. Dit wordt door ons kosteloos aan u verstrekt. U kunt dit formulier aanvragen via contributieservice@cnvdibo.nl of per post via CNV Dienstenbond, Postbus 3135, 2130 KC in Hoofddorp ter attentie van Mario Inguaggiato. U krijgt het formulier dan thuisgestuurd.
2. Achtereenvolgens kunt u met dit formulier naar uw werkgever of afdeling personeelszaken. Zij zullen u vragen een formulier te ondertekenen om bovenstaande uitbetaling van bruto-loon voor netto loon mogelijk te maken.

Het is goed om rekening te houden met de volgende zaken:
1. Het is een regeling waaraan u kunt deelnemen. Niets hoeft; het is niet verplicht.

2. De afspraak geldt alleen voor CNV-leden die zijn aangesloten bij de CNV Dienstenbond.

3. Uw pensioenopbouw loopt gewoon door.

4. Op jaarbasis bekeken zal uw grondslag voor eventuele uitkeringen tijdens ziekte of werkloosheid iets verminderen.
5. De afspraak geldt alleen voor beveiligingsbedrijven die zijn aangesloten bij de VPB. Als u twijfelt of uw werkgever is aangesloten bij de VPB, dan kunnen wij u daarbij helpen of check zelf de website van de werkgevers www.vpb.nl.
6. Ook uw werkgever heeft er voordeel van als u deze actie in gang zet. Uw werkgever draagt namelijk minder premie werknemersverzekeringen af.

Arboconvenant
Begin december hebben we uw mening gevraagd over het aanstaande Arboconvenant. Het is plezierig om te melden dat een grote meerderheid heeft ingestemd met dit principe-akkoord. Het betekent dat we aan de slag kunnen. Het Plan van Aanpak kan nu worden uitgewerkt!

CAO
Als bijlage treft u de nieuwe CAO VPB aan. Aan de buitenkant hetzelfde, maar aan de binnenkant grondig verbouwd. Zonder de inhoud te wijzigen (afgezien van het onderhandelingsresultaat) is veel tijd gestoken in het beter leesbaar maken van de CAO.

Sinds 13 december is deze CAO algemeen verbindend verklaard. Alle beveiligingsbedrijven die onder de werkingssfeer van deze CAO vallen (zie artikel 2 van de CAO) zijn verplicht de CAO toe te passen. Ook als beveiligingsbedrijven niet zijn aangesloten bij de VPB.

Loon
Met ingang van loonperiode 1 van 2005 worden de schaalsalarissen en overige salarissen verhoogd met 0,9%.

Kinderopvang
Sinds 1 januari 2005 is er een nieuwe Wet Kinderopvang van toepassing. Langs deze weg willen we er op wijzen dat iedere werkgever in de beveiliging 0,2% van de bruto loonsom beschikbaar dient te stellen (CAO-artikel 94). Er is dus geld. De regeling zelf is per bedrijf verschillend.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze nieuwsflits? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl