DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Scharrel je kerstmenu bij elkaar!

'Scharrel je kerstmenu bij elkaar!'
Dierenbescherming pleit voor diervriendelijke kerst

Den Haag, 22 december 2004 - Kalkoenen, eenden, konijnen en veel andere dieren zijn aan het aftellen. Want iedereen wil met Kerstmis iets bijzonders op tafel zetten. Met de kerstdagen voor de deur benadrukt de Dierenbescherming in haar voorlichting het leed in de zogenaamde 'verborgen bio-industrie'. Varkens, kippen en kalveren zijn niet de enige slachtoffers van de intensieve veehouderij. Miljoenen andere dieren leiden een minstens zo erbarmelijk bestaan. Onder het mom 'scharrel je kerstmenu bij elkaar'pleit de Dierenbescherming voor een diervriendelijk kerstmenu. Dat bestaat uit vegetarische gerechten, of biologisch of scharrelvlees.

Dat het met het welzijn van de honderden miljoen dieren in de bio-industrie bijzonder treurig is gesteld weten we intussen. De gekke-koeienziekte, met hormonen vol gespoten runderen, met salmonella besmette kippen en eieren, de varkenspest, de MKZ-crisis en vogelpest hebben dit inzicht op z'n minst versterkt. Maar dat ook het fokken van konijnen, kalkoenen en eenden op wrede wijze gebeurt, is maar bij weinig mensen bekend. De kerstdagen zijn een mooi moment voor een dergelijke bezinning. Niet in de laatste plaats omdat vlees traditiegetrouw een prominente plaats heeft op de kersttafel. Daarom roept de Dierenbescherming de Nederlandse consument op wat vaker - en zeker met de Kerstdagen - te kiezen voor alternatieven. Zoals scharrelvlees of biologisch vlees of vegetarisch!

Traditioneel kerstdiner
Het vetmesten van ons traditionele kerstdiner gebeurt achter gesloten deuren, zodat de consument niet gestoord wordt met het schrijnende dierenleed dat zich in deze bedrijfstak voordoet. Om enkele voorbeelden te noemen.
In de commerciële kalkoenhouderijen worden de dieren met duizenden gelijk in stallen gehouden. Dit leidt veelal tot agressiviteit, pootproblemen, stress en verenpikken. Onacceptabele praktijken, vindt de Dierenbescherming. Daarom wil de organisatie een extensieve, duurzame en diervriendelijke kalkoenhouderij. Volgens de Dierenbescherming is de huidige manier van fokken niet meer vol te houden. Hanen kunnen tegenwoordig al zo'n 40 kg wegen, terwijl hun wilde soortgenoot niet verder komt dan 17 kg!
Per jaar worden er in Nederland zo'n 2,5 miljoen konijnen vetgemest. Het lot van konijnen in de bio-industrie is buitengewoon verwerpelijk, vindt de Dierenbescherming. De vrouwtjes zijn niet meer dan wegwerpartikelen, die het hele jaar door jongen moeten produceren. Normaal wordt een konijn makkelijk zes jaar. De konijnenmoeders in de bio-industrie halen het eerste levensjaar nooit. Hun jongen worden al na tien weken geslacht. De dieren leven in kleine kille draadgazen kooien waarin ze hun natuurlijk gedrag niet kunnen vertonen. Om niet te vaak te hoeven schoonmaken, is de bodem van de kooi ook van gaas. Daarom hebben de konijnen vaak wonden aan hun pootjes. De genoemde voorbeelden zijn schrijnend, maar helaas kenmerkend voor de dieronterende toestanden in de verborgen bio-industrie. Met nog een paar dagen te gaan hoopt de Dierenbescherming dat mensen kiezen voor een diervriendelijke kerst.

(einde bericht)