Dienstenbond CNV

Persbericht - Afgelopen met al die eenzijdige regelingen CNV Dienstenbondleden leggen werk uur stil bij grootste bloemenveiling Europa
22-12-2004

Massaal is vanmorgen het werk een uur stilgelegd bij bloemenveiling FloraHolland in Rijnsburg. Werknemers bij de grootste bloemenveiling van Europa zijn woedend over diverse nieuwe regelingen die eenzijdig zijn opgelegd. De druppel die de emmer deed overlopen is de nieuwe overwerkregeling. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Vanmorgen tussen 6.00 en 7.00 uur is het veilen een uur gestopt. Woedend zijn onze leden over de arrogantie waarmee de top eenzijdig en al langere tijd de arbeidsvoorwaarden verandert. Afgelopen jaar is de Sint-Nicolaas-Kerstuitkering afgeschaft, ook is er een nieuw beloningssysteem ingevoerd, en daarnaast zijn er plannen voor roosterwijzigingen zonder de zaterdag te compenseren. Terwijl dit allemaal zaken zijn die aan de CAO-onderhandelingstafel thuishoren. Nu de directie van FloraHolland ook nog een voor werknemers ongunstige overwerkregeling wil doorvoeren, is de maat meer dan vol, aldus de vakbondsman.

Monsma geeft aan dat de emoties nu vooral oplaaien omdat FloraHolland stelt dat de leden door in te stemmen met het eindbod tijdens CAO-onderhandelingen in september deze overwerkregeling zelf hebben gekozen. Terwijl in niet één onderhandelingsverslag daar een afspraak over is terug te vinden. Vanaf het begin van de onderhandelingen in 2003 hebben we al aangegeven dat de voorgestelde overwerkregeling voor Rijnsburg onacceptabel is. FloraHolland heeft dit achteraf toch aan het eindbod toegevoegd. Het is tot hier en niet verder! Eenzijdig arbeidsvoorwaarden veranderen is niet van deze tijd. Onze leden willen serieus genomen worden. Hen rest niets anders dan gebruik te maken van hun recht op actievoeren.

FloraHolland is de grootste bloemenveiling van Europa met ruim 3000 medewerkers en vijf vestigingen in Nederland: Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Venlo. Ongeveer drie jaar geleden zijn de vijf vestigingen gefuseerd. Vervolgens zijn de CAOs van lieverlee op elkaar aangepast. Omdat Rijnsburg de beste CAO had, moest het bij CAO-onderhandelingen telkens het meeste inleveren. Dit terwijl Rijnsburg als op één na grootste vestiging van FloraHolland het beste draait. Monsma: Nu FloraHolland overuren in Rijnsburg op weekbasis wil vergoeden in plaats van op dagbasis, verdwijnt daar het laatste extraatje. CNV Dienstenbond begrijpt dat het bedrijf eenheid nastreeft binnen alle vestigingen, maar dat kan niet op deze eenzijdige manier. Daar zal over onderhandeld moeten worden, want we praten over verworven rechten. Dit pikken we niet! De tijd van het feodalisme ligt ver achter ons!

Als gevolg van de patstelling over het door FloraHolland aangepaste eindbod heeft CNV Dienstenbond het bedrijf vorige week een ultimatum gesteld. Het veilingbedrijf heeft hier negatief op gereageerd. Daarop hebben de leden maandag 20 december tijdens een ledenvergadering aangegeven massaal in actie te willen komen.

Hoofddorp, 22 december 2004

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141