Gemeente Zwolle

Zwolle tekent Regionaal Bestuursakkoord Water voor West-Overijssel

Het waterschap Groot Salland, de provincie Overijssel en acht West-Overijsselse gemeenten - waaronder Zwolle - zijn voornemens gezamenlijk het Regionaal Bestuursakkoord Water aan te gaan. De besluitvorming hierover is nog niet in alle betrokken gemeenten afgerond, maar het college van Zwolle heeft vandaag al wel besloten aan dit initiatief deel te nemen.

Zowel in 1993 als in 1995 werd Nederland geconfronteerd met forse perioden van hoogwater op de grote rivieren. Ook in 1998 deden zich grote wateroverlast problemen voor. Door die gebeurtenissen is het besef gegroeid dat we anders om moeten gaan met water. Water moet weer meer de ruimte krijgen en er moet meer rekening worden gehouden met natuurlijke processen, in plaats van het via de techniek naar de hand zetten van water en de bijbehorende natuurlijke processen. Maar niet alleen meer neerslag vormt een probleem. Als gevolg van mondiale klimaatsveranderingen krijgen we ook meer en meer te maken met grotere perioden van droogte. Het is zaak ook hierop te anticiperen om de schadelijke gevolgen hiervan beheersbaar te houden.

Nationaal Bestuursakkoord
In juli 2003 zijn hiertoe tal van afspraken vastgelegd in het Nationaal Bestuursakkoord water. Om dit nationaal akkoord goed uit te kunnen voeren is het ook van belang op regionaal niveau afspraken te maken. Die afspraken worden voor onze regio nu vastgelegd in het Regionaal Bestuursakkoord Water voor West-Overijssel.

Regionaal Bestuursakkoord
Naast de provincie Overijssel en het Waterschap Groot Salland zullen de volgende gemeenten deel aan het bestuursakkoord: Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Zwartewaterland en Zwolle.

Doelen zijn:
het versterken van de binding met het Nationaal bestuursakkoord water en het vastleggen van afspraken tussen betrokken partijen over de uitvoering daarvan;
het gemeenschappelijk voorbereiden van de aanpak van de wateropgaven en de uitvoering van noodzakelijke maatregelen in de periode 2007 ? 2015; het vergroten van de betrokkenheid van de maatschappij en haar bestuurlijke vertegenwoordigers bij het aanpakken van de wateropgaven; het versterken van de onderlinge samenwerking tussen betrokken partijen.

In het bestuursakkoord is een aantal thema's genoemd waaraan de komende jaren gezamenlijk wordt gewerkt: de stroomgebiedsvisie Vecht ? Zwarte Water, het gewenst grond- en oppervlaktewaterbeheer, de gemeentelijke waterplannen cq de aanpak van stedelijke wateroverlast, de aanpak van wateroverlast vanuit het oppervlaktewatersysteem, het actualiseren van draaiboeken en calamiteitenplannen voor de beheersing van hoogwatersituaties en het opstellen van een afvalwaterakkoord per gemeente.


---