D66

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel no-claimteruggaaf verzekerden ziekenfonds dinsdag in de Eerste Kamer, heeft Eerste Kamerlid Gerard Schouw belangrijke toezeggingen gekregen van VWS-minister Hoogervorst.

Hoewel Schouw achter het idee staat om mensen meer bewust te maken van de kosten die samenhangen met de zorg, maakt hij zich zorgen over de gevolgen van de wet voor de huisartsenzorg en de chronisch zieken. Deze laatstgenoemde groep heeft gemiddeld een lager inkomen en krijgt zeer waarschijnlijk geen eurocent terug van de no-claim korting.

Wat betreft de huisartsenzorg is het volgens Schouw absoluut noodzakelijk om vanaf dag één van de invoering van de no-claim de gedragseffecten ervan te monitoren. Er is minstens één jaar nodig om meer zicht te krijgen op de gedragseffecten van de maatregel en kan bezien worden of het een besparing oplevert.

Hoogervorst zegde daarop toe, de gevolgen van het weglaten van de huisarts en een betere mogelijke compensatie voor chronisch zieken te onderzoeken en met alternatieven voor de no-claim te komen.

22-12-2004 00:00