GTI NV

GTI rondt eerste fase af van vooruitstrevende nieuwbouw Radboud Universiteit Nijmegen

Bunnik / Arnhem, 22 december 2004

Onlangs hebben GTI Utiliteit Oost en GTI Utiliteit Zuid de eerste fase afgerond voor het nieuwbouwproject van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het betreft de eerste van twee fasen waarbij in totaal 50.000 m² aan laboratoria, college- en practicumzalen en ondersteunende ruimten wordt gerealiseerd en 12.000 m² ondergrondse parkeerruimte. De gehele eerste fase met chemische en biologische laboratoria, practica biologie, collegezalen, bibliotheek en onderwijsruimten is in gebruik genomen. GTI is verantwoordelijk voor de werkzaamheden aan de werktuigkundige- en laboratoriuminstallaties. Met de opdracht is voor GTI circa 16 miljoen euro gemoeid.

Voorbereid op de toekomst
Tot op heden is de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica (F.N.W.I.) van de Radboud Universiteit Nijmegen gevestigd in gebouwen die tussen 1957 en 1971 zijn gerealiseerd. De gebouwen voldoen echter niet meer aan eisen die gesteld worden voor de daarin uit te oefenen functies. Door de Radboud Universiteit Nijmegen werd dan ook de noodzaak ingezien van een gebouw dat wel aan de genoemde èn toekomstige eisen voldoet. Na een Europese aanbesteding is de opdracht voor het werktuigbouwkundige deel en voor de laboratoriuminstallaties aan GTI gegeven. Unieke factor met betrekking tot het vergeven van de opdracht betreft het feit dat de inschrijvende partijen moesten kunnen aantonen dat hun inbreng een grote toegevoegde waarde zou hebben bij de realisatie van het project. De verschillende aannemers zijn dan ook in een vroeg stadium bij het project betrokken. Door deze vroegtijdige betrokkenheid was het mogelijk om in het beginstadium al een aantal praktische en kostenbesparende componenten aan het ontwerp toe te voegen.

Vooruitstrevende ontwerpen
Het nieuwe gebouw, dat de naam Huygensgebouw gaat dragen, kenmerkt zich door het open karakter, flexibiliteit en toepassing van state of the art technieken. Met de toegepaste technieken wordt onder andere een Energie Prestatie Coëfficiënt van maar liefst 0,82 bereikt. Verder wordt de massa van het gebouw gebruikt voor de basisverwarming en koeling. In de vloeren aangebrachte watervoerende leidingen zorgen ervoor dat de betonmassa thermisch wordt geactiveerd. Hierdoor is het mogelijk om met behulp van deze thermische massa het gebouw in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Daarnaast wordt het gebouw in de winter gebruikt om laagwaardige restwarmte (circa 28°C) van experimenten uit het nabij gelegen Magnetenlaboratorium af te voeren. Verder is een warmte- en koudeopslag systeem in de bodem (aquifer) aangelegd waarmee warmte en koude uit het gebouw in een bronnensysteem kan worden opgeslagen om in een later stadium ten behoeve van verwarming of koeling te worden aangewend. Het ventilatiesysteem van het gebouw, met in het bijzonder dat van de laboratoria, kent een hoge mate van flexibiliteit en innovativiteit: waar normaal gesproken veel energie via de zuurkasten verloren gaat, wordt door toepassing van speciale warmtewisselaars in de ventilatiekanalen en luchtafvoerkasten nu warmte uit de afvoerlucht teruggewonnen. De zuurkasten zijn specifiek geselecteerd op hun lage luchtverbruik. Daarnaast zijn de zuurkasten per bouwdeel gekoppeld aan gezamenlijke plenums waardoor het mogelijk is om met relatief geringe aanpassingen laboratoria te wijzigen qua indeling, plaats of niveau. De flexibiliteit van het gebouw uit zich verder in de installatie van het leidingwerk: in elk bouwdeel zijn bijvoorbeeld ringleidingen gemonteerd zodat later eenvoudig modificaties in de laboratoria kunnen worden uitgevoerd.

GTI richt zich op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux. GTI ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines.

GTI maakt deel uit van Fabricom, de Europese leider op het gebied van elektrische, mechanische en HVAC-installaties en het daaraan verbonden onderhoud. De ondernemingen van de Groep (Axima in Europa, Endel en Ineo in Frankrijk, Fabricom GTI in België en GTI in Nederland) voorzien in optimale oplossingen voor klanten in Industrie, Utiliteit, Infra en dienstensector. Bij Fabricom werken 47.000 mensen. Fabricom realiseerde een omzet van 5,6 miljard euro in 2003, voornamelijk in de Benelux en Frankrijk, maar ook in tal van andere Europese landen. Fabricom is een volle dochteronderneming van SUEZ.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij:
GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik Telefoon: 030 656 94 00; fax: 030 656 94 15;
email: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com