Erasmus MC


20-12-04: Kijkje in de lever toont actief immuunsysteem

Rotterdam, 20 december 2004 - Voor het eerst is het nu mogelijk om met een ultradunne naald in de lever te bekijken wat er precies gebeurt tijdens de behandeling van patiënten met virale hepatitis. Het blijkt dat bij mensen die goed reageren op de behandeling het aantal CD8 T-cellen (lymfocyten) in de lever is gestegen. Deze CD8 T-cellen spelen een belangrijke rol bij de genezing van chronische virale hepatitis. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek van Thjon Tang, waarop hij 22 december a.s. promoveert.

Hepatitis B en hepatitis C zijn ernstige leveronstekingen die wereldwijd voorkomen. Een chronische leverontsteking op basis van hepatitis B of C leidt tot verbindweefseling van de lever, waardoor de kans op leverkanker vergroot wordt.
Het doel van het onderzoek binnen het Erasmus MC was na te gaan welke invloed het immuunsysteem van de lever heeft op de genezing van de patiënt. Er werd bij hen een nieuwe methode toegepast om in de lever te kunnen kijken. Met een ultradunne naald werden op diverse tijdstippen cellen uit de lever opgezogen om zo meer zicht te krijgen op het immuunsysteem.
Opvallend was dat degenen die uiteindelijk genezen waren van een chronische virale hepatitis een veel groter aantal CD8 T-lymfocyten in de lever bleken te hebben dan de mensen bij wie de ziekte chronisch bleef. Deze lymfocyten hebben zowel het vermogen om besmette levercellen direct op te ruimen als het vermogen om het virus in de besmette cellen te inactiveren. Verder onderzoek naar o.a. het type CD8 T-lymfocyt en overige immuuncellen in de lever tijdens behandeling is nodig om inzicht te krijgen in het ontstaan en het aanhouden van een chronische leverontsteking. Wellicht wordt het in de toekomst mogelijk om de zwakke of afwezige CD8 T-cel respons bij de niet genezen patiënten te stimuleren. Dit zou weer kunnen leiden tot meer genezing.