Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 21 december 2004

Europese milieubeweging over Nederlands voorzitterschap: Goede inzet, gemengde resultaten

De Europese milieubeweging is positief over de inzet van het Nederlandse EU-voorzitterschap. De versterking van het milieu in het Lissabon proces over de economische vernieuwing scoort goed in de beoordeling door het Europese Milieubureau (EEB), het Brusselse lobbykantoor van de milieu- en natuurorganisaties. De beoordeling op andere terreinen is minder positief.

Het EEB had het Nederlandse voorzitterschap gevraagd om de Europese Duurzaamheidsstrategie, opgesteld in 2001, tot leidraad te nemen voor het Lissabon proces. Nederland heeft dat goed opgepakt. "Het voorzitterschap heeft er bij de Europese leiders op gehamerd dat economische innovatie tegelijk de economie, de werkgelegenheid en het milieu kan verbeteren", aldus EEB-voorzitter Ralph Hallo. "Het is wel betreurenswaardig dat er geen voortgang is geboekt bij het uitfaseren van milieuschadelijke economische subsidies."

Een bijzonder aandachtspunt is het EU-beleid-in-wording voor gevaarlijke chemische stoffen. Het Nederlandse voorzitterschap beijverde zich weliswaar voor de voortgang. Maar het steunde niet de EEB-eis dat dezelfde normen gelden voor stoffen in geïmporteerde producten als voor stoffen die in de EU worden gefabriceerd. Daarmee mist de EU een belangrijk instrument voor de bescherming van de gezondheid en het milieu.

Het Nederlandse voorzitterschap werkte hard om de handen op elkaar te krijgen voor de uitwerking voor de EU van de zogeheten Aarhus Conventie. Dit verdrag regelt de openbaarheid van milieu-informatie en de betrokkenheid van burgers bij milieuplannen. Het resultaat is echter nogal mager. Het EEB betreurt het ook dat het Nederlandse voorzitterschap het voorstel voor een richtlijn die toegang van burgers tot de rechter regelt, op de plank liet liggen.

Ten slotte is het mooi dat Nederland tijdens het voorzitterschap voortgang heeft geboekt bij het in eigen huis orde op zaken stellen. Het heeft de achterstand bij het implementeren van Europese milieurichtlijnen in nationale wetgeving flink teruggebracht.



Ingezonden persbericht