Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 21/12/2004


---

Eerder vermoeden bevestigd: oud model biologische membranen achterhaald Visualisatie membraaneiwitten scoort opnieuw

Biofysici van de Faculteit der Exacte wetenschappen zijn er voor het eerst in geslaagd de driedimensionale organisatie in beeld te brengen van eiwitten in het fotosynthetisch membraan van paarse zwavelbacteriën (Rhodobacter sphaeroides). Deze eerste structuurvisualisatie van het biologisch membraan bevestigt het vermoeden dat het gevestigde model, waarbij eiwitten vrij in het membraan "rondzwemmen", niet voor alle membranen van toepassing is. Het 3D-beeld leverde de biofysici een publicatie op in het tijdschrift Proceedings of theNational Academy of Sciences USA, PNAS (52).

Eerder dit jaar haalden de biofysici Nature (26 augustus) met hun tweedimensionale beelden van eiwitten op het fotosynthetisch membraan van de bacterie. Die plaatjes waren verkregen met een atomaire krachtmicroscoop. Nieuwe experimenten met een speciaal hiervoor ontwikkelde visualisatietechniek, gepolariseerde lichtspectroscopie (laserlicht), gecombineerd met de 2D-beelden, leverde de driedimensionale schikking op van fotosynthese-eiwitten op het membraan.

Laserlicht maakt visualisatie van fotosynthese-eiwitten mogelijk, omdat chlorofylmoleculen die aan de eiwitten gebonden zijn, invallend licht absorberen. Door verschillen in lichtabsorptie door deze moleculen te bepalen, is de ruimtelijke ordening van de eiwitten te achterhalen. Door miljoenen membranen precies hetzelfde te oriënteren en met laserlicht te beschijnen, konden de biofysici een groot aantal metingen tegelijkertijd uitvoeren en de algemene structuur ontrafelen van dit bacterieel membraan.

Het meer dan dertig jaar oude model van biologische membranen (fluid mosaic model) stelt membranen voor als een dynamisch en wanordelijk geheel van verschillende eiwitten; dat is nu zeker niet meer algemeen geldig. Het blijkt niet van toepassing op fotosynthesemembranen van de paarse zwavelbacterie.

Raoul Frese, eerste auteur van het artikel in PNAS: "Een 3D-structuur van membraaneiwitten werd niet voor mogelijk gehouden. Dat we die nu toch hebben kunnen vaststellen, is een geweldige stap voorwaarts voor het begrip van patroonvorming in de natuur. Het beeld werpt wel een probleem op voor de beschrijving van het fotosynthetische proces, omdat is gebleken dat bepaalde moleculen en eiwitten niet vrijelijk kunnen bewegen."

De paarse zwavelbacterie is een belangrijk organisme voor onderzoek naar fotosynthese en andere microbiële processen. R. sphaeroides is waarschijnlijk het oudste organisme dat licht kan omzetten in voedingsstoffen. Zijn volledige fotosynthetische machinerie is tot atomaire schaal onderzocht. Niet eerder was de organisatiestructuur van een intact membraan live én driedimensionaal opgehelderd.