Gemeente Gouda


eerste bewoners betrekken deze week het RIBW (20/12/2004)

Deze week betrekken de eerste bewoners het RIBW (Regionale Instelling Beschermd Wonen, voorheen sociaal pension) aan de Livingstonelaan. Wethouder Piet van der Sluijs is met het college verheugd dat het initiatief van de corporaties en het Leger des Heils een dergelijke voorziening heeft opgeleverd. In Gouda is er grote behoefte aan opvang voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig te wonen. Omdat er nog geen beheerovereenkomst is opgesteld zijn er alvast wat zaken geregeld. Omwonenden van het RIBW hebben een brief van de wethouder gekregen met informatie over de afspraken die de gemeente samen met de Initiatiefgroep, het Leger des Heils en de politie alvast heeft gemaakt en waar men terecht kan met meldingen en vragen.

zorgen
Wethouder Piet van der Sluijs: Ik begrijp de zorgen die omwonenden hebben over wat het betekent voor hun leefomgeving. Ïk ben er echter van overtuigd dat die onzekerheid verdwijnt wanneer mensen de feiten kennen. Uit een onafhankelijk veiligheidsonderzoek, dat er kwam op aandringen van het actiecomité, blijkt dat er nauwelijks overlast te verwachten is, laat staan onveiligheid. Er zijn ook genoeg mensen die positief kritisch meedenken, in de klankbordgroep waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd.

Voor het college heeft altijd vastgestaan dat de veiligheid van de omwonenden van het RIBW absoluut niet in het geding mag komen. Gebruik en verhandeling van harddrugs op grond van landelijke wetgeving is hoe dan ook verboden. De bestaande wet- en regelgeving zijn ook voor het RIBW onverminderd van toepassing.

Ik hoop oprecht dat we over een jaar met elkaar kunnen concluderen dat bewoners van het RIBW en omwonenden in alle rust als goede buren met elkaar omgaan. En dat dit mede is veroorzaakt doordat we dingen met elkaar blijven bespreken en regelen, met zorg en respect voor elkaar, aldus de wethouder in zijn brief aan de omwonenden.

bewoners van het ribw
Er blijken nog misverstanden te bestaan over de bewoners van het RIBW (voorheen genaamd sociaal pension). Het gaat hier om mensen die kampen met zowel psychiatrische problemen als verslavings-problemen. De doelgroep is niet gewijzigd na verandering van de naam sociaal pension in RIBW. Het doel van de zorg die wordt geboden in het RIBW, is om samen met de GGZ Midden-Holland aan de Hoge Gouwe en het dagbestedingsproject van Reakt en Parnassia in de Vrouwesteeg te werken aan resocialisatie van de bewoners van het RIBW.

beheerovereenkomst
De afgelopen maanden zijn er vergaderingen (van de zogenaamde klankbordgroep) geweest met de woningcorporaties, het wijkteam Bloemendaal, de politie, de scholen in de buurt, het verpleeghuis Bloemendaal, de G.G.Z. Midden-Holland, het Leger des Heils, omwonenden en de gemeente. De bedoeling was om te komen tot een beheerovereenkomst, waarin de randvoorwaarden worden vastgelegd om de leefbaarheid in de wijk te waarborgen. Het regelt hoe bewoners en de exploitant van het RIBW en de omwonenden met elkaar wensen om te gaan.

Het is niet gelukt om voor de komst van de eerste bewoners een beheerovereenkomst te sluiten. Op initiatief van de gemeente zijn daarom, vooruitlopend op de beheerovereenkomst, met de politie, het Leger des Heils en de woningcorporaties afspraken gemaakt over openbare orde en veiligheid, wijkbeheer en bouwkundige aanpassingen. Het is nog steeds de bedoeling dat de klankbordgroep op korte termijn komt tot een beheerovereenkomst. Er ligt een voorstel om dit proces te laten begeleiden door een voorzitter die bij alle partijen draagvlak heeft.

bouwkundige aanpassingen
In opdracht van de gemeente heeft de DSP-groep uit Amsterdam voor deze locatie een veiligheids-effectrapportage opgesteld. In dit rapport zijn veel adviezen en aanbevelingen gedaan, die worden besproken in de klankbordgroep. Ondanks het feit dat er nog geen beheerovereenkomst is vindt de gemeente het belangrijk dat er op korte termijn enkele aanbevolen bouwkundige aanpassingen plaatsvinden. Zo is afgesproken, dat er aan de achterzijde van het RIBW een degelijke afscheiding wordt geplaatst. Om de inkijk voor de buren te verminderen worden er vitrages en overgordijnen opgehangen voor de ramen van het RIBW. Na drie maanden wordt gekeken of dit afdoende is of dat toch inkijkverminderende folie moet worden aangebracht. Bij de bestaande brandtrap wordt een sensorlamp aangebracht.

afspraken met politie, stadstoezicht en wijkbeheer Er is met de dienst Wijkbeheer de afspraak gemaakt dat zij in het gebied de reiniging intensiveren. Na drie maanden vindt hierover een evaluatie plaats en wordt gekeken of voortzetting nodig is.

De politie heeft naast de gebruikelijke surveillances verhoogde aandacht voor het gebied, evenals de gemeentelijke dienst Stadstoezicht. De wijkagent heeft nauw contact met de leiding van het RIBW en is dus goed op de hoogte van de situatie in het RIBW.

Omwonenden kunnen met klachten die gaan over het RIBW bellen naar het RIBW. Klachten die te maken hebben met zwerfvuil en dergelijke kunnen bij het Meldpunt Openbaar Gebied gemeld worden. Voor zaken die te maken hebben met de veiligheid en de openbare orde kan men terecht bij de politie.


-- einde bericht --