Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 21-12-2004

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: dinsdag 21 december
Nederland 2, 17.58 uur

ENQUÊTE TWEEVANDAAG:
WOUTER BOS POLITICUS VAN HET JAAR

PvdA-leider Wouter Bos is volgens een enquête van de actualiteitenrubriek TWEEVANDAAG de beste politicus van 2004. Op de tweede plaats staat Geert Wilders. SP-leider Jan Marijnissen en minister Rita Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken en Integratie staan op een gedeelde derde plaats. Bovenaan het lijstje van slechtste politici van het afgelopen jaar staat premier Jan Peter Balkenende. Hij wordt gevolgd door minister van Justitie Piet Hein Donner en Wouter Bos.

De enquête werd gehouden onder de leden van het TweeVandaag Opinie Panel (TOP). Meer dan 12.000 mensen brachten de afgelopen week hun stem uit op de website van TWEEVANDAAG. Wouter Bos kreeg twintig procent van de stemmen. Daarbij waren de belangrijkste argumenten dat de PvdA-politicus 'goed opkomt voor de mensen in het land' en een 'goede vertegenwoordiger van zijn achterban is'. Bovendien zien velen hem als een betrouwbaar politicus.

Met bijna eenderde van de stemmen werd minister-president Jan Peter Balkende gekozen tot de slechtste politicus van 2004. De leden van het TOP vinden dat hij 'te weinig opkomt voor de mensen in het land' , 'geen helder boodschap heeft' en 'niet betrouwbaar is'. Opvallend daarbij is dat ruim 13 procent van de CDA-achterban Balkenende als slechtste politicus aanwijst. De uitslagen van de enquête worden vanavond (21 december) gepresenteerd in een speciale uitzending van TWEEVANDAAG. Te gast in de studio is winnaar Wouter Bos. Bovendien wordt in de uitzending bekendgemaakt wie de leden van de Tweede Kamer zélf zien als beste en slechtste politicus van het afgelopen jaar.

De resultaten van de enquête onder de leden van het TweeVandaag Opinie Panel zijn gecorrigeerd voor de over- of ondervertegenwoordiging van een aantal groepen in de samenleving. Daarmee is het TweeVandaag Opinie Panel representatief geworden voor kenmerken als geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleiding en spreiding over het land.

Op de website www.tweevandaag.nl is deze enquête terug te lezen en kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor nieuwe enquêtes.