Gemeente Arnhem

Gemeente verkoopt bossen niet

De gemeente Arnhem heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en consequenties van verkoop van haar bosbezit. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten dat het niet verstandig is de gemeentelijke eigendommen te verkopen of over te dragen. De raadscommissie VROM wordt in haar vergadering van 17 januari 2005 over het collegebesluit geïnformeerd. In het Bestuursakkoord 2002-2006 hebben de Arnhemse collegepartijen besloten onderzoek te doen naar de mogelijkheid tot verkoop van de gemeentelijke bossen. Met de opbrengst van de verkoop zou de gemeente via een groenfonds het grote groen in de stad een kwaliteitsimpuls kunnen geven. In het onderzoek zijn ook andere vormen van uitbesteden van beheer meegenomen.
Strategische positie
Op basis van het onderzoek concludeert het college dat de strategische positie van de gemeente het meest gebaat is bij eigendom van de bossen. Dat geeft de gemeente de mogelijkheid om te sturen op planologie en inrichting. Als de gronden en het beheer binnen de gemeente blijven, kan de organisatie beheerkennis over bos- en faunabeheer behouden en die stadsbreed inzetten. Deze kennis wordt uitgehold bij overdracht. Daarbij komt dat de gemeente vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een bredere afweging maakt dan private en natuurbeherende partijen. Bij overdracht van gemeentelijke gronden naar andere partijen kan de beheerkwaliteit en toegankelijkheid niet worden gegarandeerd. Daarnaast zijn de gemeentelijke eigendommen zodanig beschermd dat een wijziging van functie niet zondermeer mogelijk is. Die bescherming is onder andere vastgelegd in de begrenzing Centraal Veluws Natuurgebied, de EU Vogel- en Habitatrichtlijn en het bestemmingsplan.
Landbouwgronden
In het onderzoek is ook de verkoop van landbouwgronden bekeken. Verkoop van deze gronden zou investeringen in het tot nu gevoerde natuurbeleid te niet doen. Als de gemeente de landbouwgronden verkoopt heeft de pachter, gezien de bepalingen in de pachtwet, het eerste recht van koop. De kans is dan groot dat de gebieden alleen voor akkerbouw in gebruik blijven. Daarmee worden de beleidsdoelen verlaten. De gemeente wil namelijk meer ruimte geven aan de natuur door het agrarisch gebruik te combineren met natuur.

Uiteindelijk komt het erop neer, dat de structurele winst bij overdracht beperkt is en het verlies aan kennis, kwaliteit en regie groot.

Arnhem, 21 december 2004