Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Kerst: grote kans op sneeuw, maar kleine kans op officiële witte Kerst

De kans op een officiële witte Kerst, met een beide dagen een sneeuwdek in De Bilt, is ook dit jaar niet groot. Voor de sneeuw in de wintersportgebieden ziet de Kerst er een stuk gunstiger uit. De weermodellen zinspelen op een noordwestelijke luchtstroming waarin sneeuwbuien voorkomen. Zaterdagmiddag en vooral zondag is de kans op een wit landschap het grootst. Lokale verschillen kunnen groot zijn door het lokale karakter van (sneeuw)buien. Op sommige plaatsen kan het een "regionale witte Kerst" worden.

De witte Kerst is een jaarlijks terugkerende hype, waar meteorologische instituten als het KNMI mee geconfronteerd worden. De Deutscher Wetterdienst, het KNMI van onze buren, krijgt eind augustus/begin september al de eerste vragen over de aanstaande Kerst. Voor een periode langer dan tien dagen vooruit is er weinig zinnigs te zeggen over de sneeuwkansen en zodra de Kerst binnen de termijn van de tiendaagse valt is het nog steeds moeilijk. Sneeuwverwachtingen zijn heel lastig te maken, laat staan een verwachting dat er twee dagen achtereen op één bepaalde plek (De Bilt) tijdens de ochtendwaarneming een dekkende sneeuwlaag ligt. Uitspraken daarover hebben, zeker als ze dagen tevoren worden gedaan, niet meer betekenis dan speculaties over dominostenen.

Het enige waar op lange termijn wel iets over te zeggen valt zijn de klimatologische kansen. Sinds 1901 is een witte Kerst in ons land zeven keer voorgekomen, de laatste keer in 1981. Een eenvoudig rekensommetje levert een kanspercentage op van ongeveer 6%. Let wel dat is de klimatologische kanswaarde en dat hoeft niet overeen te komen met de kans op een witte Kerst dit jaar. De weercomputers gaven de laatste dagen van dag tot dag sterk wisselende uitkomsten waardoor de lange termijn verwachting onzeker was. Volgens de nieuwste berekeningen krijgen we komend weekeinde en dus juist met Kerst tijdelijk te maken met kouder weer waarbij vooral zondag winterse buien vallen.

Witte Kerst sinds 1901
(beide kerstdagen gesloten sneeuwdek in De Bilt)

Jaar Sneeuwhoogte bijzonderheden

1903* Enkele tienden Temperaturen zowel overdag als 's nachts dichtbij centimeters nul graden.

1906 Circa 10 cm Frederik van Eeden: "sneeuw, veel sneeuw, grijze lucht, harde vorst, alles ruig bevroren".

1938 13 cm Sneeuw vlak voor Kerst gevallen en met Kerst overdag lichte tot matige vorst, 's nachts onder
-10 graden. Prachtig schaatsweer op beide dagen: 1300 deelnemers aan grote dorpentocht in Noord-Holland

1940 Circa 4 cm Juist met Kerst treedt de dooi in met lichte neerslag, op tweede Kerstdag ook regen; sneeuwdek begint te smelten

1950 6 cm Op 15 december viel circa 10 cm, waarvan met Kerst ongeveer de helft was overgebleven. Limburg kreeg tweede kerstdag verse sneeuw, maar verder waren de beide dagen zonnig met lichte vorst; ideaal schaatsweer.

1964 5-10 cm Zware sneeuwval in de Kerstnacht; 's nachts strenge vorst, overdag rond vriespunt en vooral tweede Kerstdag zonnig. Ook in 1962 en 1963 sneeuw met Kerst, in 1962 zo'n 10 cm op tweede Kerstdag, in 1963 een paar cm op eerste Kerstdag die daarna wegdooide. In die jaren geen echte witte Kerst dus.

1981 11-20 cm Zeer sneeuwrijke december met vooral een paar dagen voor Kerst veel sneeuw; op Ameland tot duinen opgewaaide sneeuw van anderhalve meter. Een week voor Kerst temperaturen tussen -10 en
-20 graden. Eerste kerstdag overdag lichte dooi; in de nacht en ochtend lichte vorst.


* twijfelachtig

Meer over de witte Kerst en het kerstweer op internet:

Actueel weeroverzicht / meerdaagse
Witte Kerst
Wereld van de witte Kerst
Kerstweer
Kerstdepressie
Witte Kerst in Groot Brittannië (Met Office)
White Christmas tradition (Met Office)

laatste wijziging: 21 december 2004

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI