Ingezonden persbericht


Onderzoek naar schadelijke bacteriën in voedingsmiddelen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in 2002 en 2003 verschillende voedingsmiddelen onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals bijvoorbeeld salmonella en campylobacter. Het ging per jaar om verschillende productsoorten. Kruiden en specerijen zijn in beide jaren onderzocht, omdat deze in 2002 het vaakst besmet waren met schadelijke bacteriën. De VWA onderzoekt vanaf 2005 wat de effecten op lange termijn zijn als iemand gedurende lange tijd de schadelijke bacteriën via voedingsmiddelen binnen krijgt. Meer inzicht in effect moet uiteindelijk bijdragen aan betere maatregelen om voedselvergiftigingen of andere nadelige effecten te verminderen.

Ban de bacterie
In 2004 hebben de VWA en het Voedingscentrum de Bacteriewijzer uitgebracht. Daarin kunnen consumenten meer lezen over schadelijke bacteriën en manieren om voedselvergiftiging zoveel mogelijk te voorkomen. Op de site van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over hygiëne in de keuken.

Meer informatie:

* http://www.vwa.nl/download//rapporten/Voedselveiligheid/20041207_pathogene_microorganismen_2003.pdf Rapport Pathogene micro-organismen in levensmiddelen 2003
* http://www.vwa.nl/download//rapporten/Voedselveiligheid/20041207_pathogene_microorganismen_2002.pdf Rapport Pathogene micro-organismen in levensmiddelen 2002
* http://www.vwa.nl/index.php?main_id=0&iframe_src=/php/news.php?news_id=325 Campagne Ban de Bacterie
* http://www.vwa.nl/index.php?main_id=0&iframe_src=/php/page_sub.php?structure_id=127 webdossier Campylobacter
* http://www.voedingscentrum.nl/ Voedingscentrum

----------