Rembrandt's Nachtwacht opnieuw gecreëerd op Schiphol naast
beeldentuin van Nederlandse kunstenaars
Persbericht / Press Release Schiphol, 20 december 2004Vandaag zijn in de westelijke uitbreiding van Schiphol Plaza twee fab!ulicious kunstprojecten begonnen. Twee Nederlandse kunstenaars starten met een uniek project: het opnieuw schilderen van Rembrandt's Nachtwacht. Rembrandt's beroemde meesterwerk wordt echter niet gekopieerd, maar het tafereel wordt opnieuw gecreëerd enkele ogenblikken later in tijd. Dit betekent dat de compositie van deze Nieuwe Nachtwacht zal veranderen, en dat de figuren op het schilderij een andere houding zullen hebben aangenomen. Passagiers, bezoekers, afhalers en Schipholwerkers kunnen elke dag zien hoe de afbeelding van deze nieuwe Nachtwacht groeit.
Naast het atelier waar de Nachtwacht opnieuw wordt geschilderd zijn tot mei 2005 tevens beelden te zien van dertien bekende Nederlandse kunstenaars. De beeldentuin en de locatie waar de Nachtwacht opnieuw wordt geschilderd zijn vrij toegankelijk en bereikbaar via Schiphol Plaza/Aankomsthal 4.
De nieuwe Nachtwacht
In 2006 wordt in alle Nederlands musea het Rembrandtjaar gevierd. Hiervoor gaan de schilders Aldert Mantje en Jan Maris een nieuwe versie schilderen van Rembrandt's "Compagnie van Frans Banning Cocq". Aldert Mantje en Jan Maris zullen de stijl van Rembrandt handhaven, maar de figuren worden een paar minuten later in de tijd afgebeeld. Het publiek zal de wording van dit 3,66 x 4,22 m grote schilderij dag na dag kunnen volgen in het tijdelijke schildersatelier in de aankomsthal van Amsterdam Airport Schiphol. Eind mei 2005 verhuist het doek naar Het Rembrandt Huis. Daar zullen de kunstenaars de laatste penseelstreken op het doek zetten in het atelier waar ook hun grote voorbeeld destijds zijn Nachtwacht schilderde.
Beeldentuin
Amsterdam Airport Schiphol heeft een grote collectie eigen kunst, waaronder een aantal uitzonderlijke sculpturen, die vaak speciaal voor de luchthaven zijn vervaardigd. Deze werken bevinden zich voor een deel in het voor publiek toegankelijke gebied, maar vooral in het gedeelte dat alleen toegankelijk is voor passagiers. Omdat de uitbreiding van Schiphol Plaza en Aankomsthal 4 nog niet voor reizigers zijn ingericht, kan de luchthaven de extra ruimte benutten om werk van 'Schiphol kunstenaars' ook aan niet-reizend publiek te tonen. Dertien kunstenaars, van wie al werk op Schiphol te zien is, hebben voor deze tijdelijke expositie samen 25 veelal monumentale beeldhouwwerken ter beschikking gesteld. In de westelijke uitbreiding van Schiphol Plaza zijn sculpturen te zien zijn van Mark Brusse, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Marijke de Goey, Herman Lamers, Theo Niermeijer, Pearl Perlmuter, Cornelius Rogge, Piet Dieleman, Babs Haenen, Peter Petersen, Serge Verheugen en Marc Ruygrok.
Fab!ulicious Schiphol
Het schildersinitiatief en de beeldentuin zijn een voorbeeld van de manier waarop Schiphol grensverleggend wil zijn. Amsterdam Airport Schiphol wil niet alleen veilig en efficiënt, maar ook inspirerend en verrassend zijn. De instelling en uitstraling van de luchthaven wordt samengevat in het woord fab!ulicious. Onlangs is door de luchthaven hiervoor een campagne gestart.
112-2004/mb
Amsterdam Airport Schiphol