LEI

persbericht / nr. 1794

20-december-2004

LEI: Sterke tegenwind voor land- en tuinbouw in 2004

Voor veel agrarische bedrijven wordt 2004 een matig tot (zeer) slecht jaar. Het gemiddelde inkomensniveau was in jaren niet zo laag. Het is reëel bijna gehalveerd ten opzichte van midden jaren negentig. Dat blijkt uit de raming van bedrijfsresultaten en inkomens die het LEI (onderdeel van Wageningen UR) zoals gebruikelijk in december publiceert. Vooral de lage prijzen van veel producten leiden in de tuinbouw, akkerbouw en pluimveehouderij tot een drastische inkomensdaling. Het inkomen van melkveehouders loopt dit jaar niet verder terug, dankzij de nieuwe Europese melkpremie. De varkenshouders zien een inkomensherstel na enkele zeer slechte jaren.

Rundveehouderij: inkomen melkveehouders op peil door premie

De melkprijsdaling van ongeveer 3% wordt dit jaar gecompenseerd door de nieuwe premie die met de hervorming van het Europese zuivelbeleid is ingesteld. Vooral door de schaalvergroting in de melkveehouderij stijgt het inkomen gemiddeld nog met 1.000 euro per bedrijf. Deze marginale verbetering maakt de inkomensdaling van de afgelopen jaren niet goed.
Voor de houders van vleesstieren blijft het inkomen ongeveer gelijk, doordat de lagere aankoopprijs van kalveren de daling van de opbrengstprijzen compenseert. Vleeskalverhouders zien hun inkomen licht toenemen. Schapenhouders boeken door de lagere opbrengstprijzen mindere resultaten.

Intensieve veehouderij: eindelijk verbetering voor varkenshouders, rampjaar voor pluimveehouders

Varkenshouders krijgen na twee opeenvolgende jaren met negatieve inkomens eindelijk wat lucht. Hogere prijzen van varkens en biggen resulteren in een duidelijke inkomensverbetering, al maakt die het vermogensverlies van de meeste bedrijven in voorgaande jaren nog niet goed.
Legpluimveehouders zijn dit jaar, na de vogelpest in 2003, geconfronteerd met een ongekend scherpe daling van de prijzen van eieren. Hun gemiddelde inkomen daalt naar bijna 120.000 euro negatief. Vleeskuikenhouders hadden in 2003 al een negatief inkomen; dat is dit jaar vooral door de hogere voerprijzen verder gezakt.

Akkerbouw: groeizame weersomstandigheden slecht voor het inkomen

Lage prijzen voor aardappelen en uien bepalen het inkomensbeeld in de akkerbouw. Een groeizaam jaar eindigt hierdoor in mineur. Tegenvallers in de afzet naar Rusland verscherpen het probleem. Het contrast met de gunstige prijzen die vorig jaar onder invloed van de droogte werden bereikt is groot. Het gemiddelde inkomen daalt in 2004 met zo'n 35.000 euro per bedrijf tot minder dan 10.000 euro. Alleen op bedrijven met overwegend zetmeelaardappelen blijft het inkomen vrijwel gelijk; er resteert zelfs een klein plusje uit hogere opbrengsten van aardappelen en suikerbieten.

Glastuinbouw: vooral groentetelers zien inkomen slechter worden

Groentetelers zien, na een goed resultaat in 2003, hun inkomen dit jaar met meer dan 100.000 euro terugvallen. Vooral lagere prijzen van de hoofdgewassen tomaat, komkommer, paprika en aubergine dragen daaraan bij. De prijsdalingen zijn onder andere een gevolg van meer concurrentie uit Spanje. Voor de snijbloemen- en potplantenkwekers zijn de inkomensdalingen minder fors. Maar zij kampen eveneens met tegenvallende prijzen door de stagnerende koopkracht en de dure euro. De stijging van de olieprijzen zal vooral volgend jaar doorwerken in hogere gasprijzen. Champignonkwekers hebben al een paar jaar te kampen met dalende prijzen en inkomens. Door de toenemende concurrentie uit Polen en China zette dat proces zich in 2004 voort, wat leidde tot een nieuw dieptepunt.

Tuinbouw in de open grond: alle takken scoren lager

Lagere prijzen voor de meeste groenten leveren een daling op van het toch al niet florissante inkomen van de telers. De grote fruitoogst van dit jaar heeft in die sector eenzelfde effect. In de bloembollenteelt is de malaise van de laatste jaren nog niet voorbij en moet ook een inkomensdaling worden genoteerd. Ook in de boomteelt is er sprake van een dalende inkomenslijn.

Conclusie: inkomen sector als geheel op dieptepunt

Voor de land- en tuinbouwsector als geheel gezien betekent het voorgaande 4% lagere opbrengstprijzen en iets hogere kosten. Het voor de ondernemers resterende inkomen daalt hierdoor met 30% tot ongeveer
2 miljard euro. In de afgelopen jaren lag het reële inkomen per bedrijf al duidelijk onder het niveau van het midden van de jaren negentig, maar nu is het nog amper de helft van destijds. Per gezinsarbeidskracht (inclusief de ondernemer) is het gedaald tot ruim 15.000 euro. Dit bedrag vormt de vergoeding voor de arbeid en het geïnvesteerd vermogen.
De terugval van het agrarisch inkomen is dit jaar in Nederland sterker dan waar ook in de Europese Unie. In de afgelopen jaren raakte Nederland al een stuk van zijn vroegere voorsprong kwijt. De Nederlandse land- en tuinbouw blijkt kwetsbaar voor tegenvallers in de afzet naar het buitenland, waar het grootste deel van de productie naar toe gaat, en voor de lagere prijzen die de binnenlandse consument betaalt.

---

Tabel: Rentabiliteit en inkomen op agrarische bedrijven

Bedrijfstype

Opbrengsten-

Gezinsinkomen uit bedrijf

kostenverhouding

per bedrijf (x 1.000 euro)


---

2003

2004

mutatie

2003

2004

mutatie

(voorl.)

(raming)

(voorl.)

(raming)

Melkveebedrijven

73

69


-4

35

36


---

Fokvarkensbedrijven


---


90


13


-15


43


58

Vleesvarkensbedrijven


86


94


---


-6,5


26


32,5

Gesloten varkensbedrijven


81


92


---


-3


56,5


59,5

Leghennenbedrijven a)


108


65


-43


137


-117


-254

Vleeskuikenbedrijven a)


90


85


-5


-8


-40


-32

Akkerbouwbedrijven


89


70


-19


42,5


8,5


-34

Glastuinbouwbedrijven


98


91


-7


73


---


-40

w.v.

glasgroentebedrijven


106


89


-17


124,5


19


-105,5

snijbloemenbedrijven


92


90


-2

38

30


-8

pot- en perkplantenbedrijven

98

95


-3

64,5

47


-17,5

Champignonbedrijven

90

84


-6

37


---


-34

a) inclusief in 2003 door vogelpest geruimde bedrijven.

Bron: Bedrijven-Informatienet van het LEI


---

Actuele ontwikkeling van bedrijfsresultaten en inkomens in 2004. Het rapport bestellen 'rapport1.04.05'.