Flavonoïde beschermt mogelijk tegen multiple sclerose
In dierproeven blijkt een type flavonoïde de verlammingsverschijnselen
te onderdrukken die gepaard gaan met multiple sclerose (MS). Het gaat
om de stof luteoline, die van nature voorkomt in onder andere tijm,
peterselie en artisjokken. De dagelijkse behandeling van de dieren met
luteoline remde de ziekteverschijnselen, door het binnendringen van
immuuncellen in de hersenen en ruggenmerg te voorkomen. Publicatie van
de resultaten van het onderzoek van dr. Jerome Hendriks bij het VU
medisch centrum vindt plaats in het toonaangevende tijdschrift Journal
of Experimental Medicine van 20 december.
Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het
centrale zenuwstelsel. Tijdens MS dringen cellen van het immuunsysteem
de hersenen en het ruggenmerg binnen, waar ze de isolatielaag van
zenuwcellen aantasten. Zonder deze isolatielaag kunnen de zenuwcellen
niet meer met elkaar en met spieren communiceren, waardoor er
verlammingsverschijnselen ontstaan. In dit proces spelen
zuurstofradicalen een belangrijke rol. Al eerder was bekend dat
flavonoïden een sterke anti-oxidant capaciteit hebben, waardoor ze
zuurstofradicalen onschadelijk kunnen maken.
MS komt voor bij 1 op de 1000 mensen in West-Europa en Noord-Amerika.
Ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen lopen het risico door de
ziekte te worden getroffen. Bij deze ziekte worden er door het
immuunsysteem lichaamseigen eiwitten herkend in de hersenen en wordt
gepoogd deze te verwijderen. Ondanks het feit dat er al veel onderzoek
is gedaan naar MS, is de oorzaak van de ziekte tot op heden onbekend.
Dr. Jerome Hendriks onderzocht het effect van luteoline in twee
verschillende diermodellen. De ratten hadden ziekteverschijnselen die
vergelijkbaar zijn met MS. Dit gebeurde binnen de onderzoeksgroep van
de afdeling moleculaire celbiologie en immunologie van het VU medisch
centrum.
VU Medisch Centrum