Rabobank Nederland

Reactie Rabobank op protestactie Consumentenbond: Rabobank juist dichtbij en betrokken Rabobank Nederland, 20/12/2004 17:17
---

Vanmiddag heeft de Rabobank samen met ABN AMRO, de Postbank en ING Bank protestkaartjes van de Consumentenbond in ontvangst genomen. De vier banken staan positief tegenover onderzoek naar de dienstverlening en prijs-kwaliteitverhouding van bankdiensten. Ze zijn het echter oneens met de stelling dat bankdiensten te duur zijn en dat er sprake zou zijn van een toenemende verschraling van dienstverlening. De Rabobank beschikt met 2.942 contactpunten in Nederland over een fijnmazig distributienetwerk. Zo kan pinnen al binnen een straal van gemiddeld 1,5 kilometer. Voor basisdiensten kunnen klanten terecht binnen een straal van gemiddeld 3 kilometer en voor meer complexe financiële diensten binnen een straal van gemiddeld 10 kilometer. Daarnaast voorziet de Rabobank structureel in een aantal diensten die haar klanten in staat stellen, zo lang en zo goed als mogelijk zelfstandig aan het betalingsverkeer deel te nemen.

Verder is het Nederlandse betalingsverkeer het goedkoopste en meest efficiënt ingerichte betalingsverkeer in Europa. Klantonderzoek van KPMG wijst uit dat Nederlanders, met een score van bijna 90%, zeer te spreken zijn over hun huidige bank en de mate van dienstverlening. Nederlanders zijn daarmee het meest tevreden over hun bankdiensten van alle Europeanen. Dit beeld wordt ook bevestigd door het onderzoek dat de Rabobank doet onder haar bijna 7 miljoen particuliere klanten en 1,45 miljoen leden. Daarbij komt dat ledeninvloed en ledenzeggenschap zijn geborgd in de organisatiestructuur van de Rabobank.

De Rabobank is het met de Consumentenbond eens dat de de uitleg die banken geven over hun tarieven voor verbetering vatbaar is. Zelf heeft ze in het verleden al stappen gezet om de communicatie over haar tarieven te verbeteren. Ook in de toekomst blijft de Rabobank hieraan werken en blijft suggesties op dit specifieke punt verwelkomen. Samen met de andere banken is de Rabobank echter wel van mening dat het gezien de binnen Nederland gewenste vrije marktwerking niet haalbaar is dat inzage wordt gegeven in de kosten- en opbrengsten van betalingsverkeer, anders dan in de jaarverslagen.

Voor wat betreft de door de Consumentenbond gesignaleerde kostenstijging stelt de Rabobank zich op het standpunt dat de tarieven gedurende de afgelopen tien jaar de inflatie zijn gevolgd en zeker niet uitzonderlijk zijn gestegen. Wel heeft de Rabobank onlangs besloten een goedkoper betaalpakket zonder creditcardfaciliteit te introduceren.

De Rabobank is en blijft de 'dichtbijbank' De Rabobank is voor wat betreft de instandhouding van een bepaald niveau van dienstverlening van mening dat dit een zaak is van de afzonderlijke banken en zeker niet voor de wetgever. De coöperatieve Rabobank is met haar 2.942 contactpunten per definitie de 'dichtbijbank'. Sluiting van kantoren is voor de Rabobank een uiterste maatregel. De Rabobank is dan ook vaak de laatste (economische) functie die uit een wijk of woonkern verdwijnt. Aan sluiting van kantoren van de Rabobank ligt altijd een of meer van de volgende overwegingen ten grondslag:

* het aantal balietransacties is tot een economisch niet aanvaardbaar minimum teruggelopen * gekwalificeerde medewerkers kunnen en willen niet meer functioneren in een omgeving met ± 5 klantbezoeken per dag * in een te stil kantoor is de veiligheid onmiddellijk in het geding

Waar de Rabobank kantoren om reden van rentabiliteit, veiligheid en/of sociaal beleid niet langer open kan houden, neemt de bank in overleg met haar leden maatregelen om de dienstverlening aan kwetsbare klanten overeind te houden. Vanuit haar coöperatieve achtergrond en maatschappelijke betrokkenheid gaat de Rabobank hier heel ver in en lokaal worden hierbij vaak zeer creatieve oplossingen gevonden.

Verreweg de meeste verkooppunten De Rabobank heeft meer verkooppunten dan het Kruidvat, Blokker en de Hema samen. Dit blijkt uit de Top-100 winkelformules die onlangs werd gepubliceerd in het blad Vastgoedmarkt (Vastgoedmarkt/Mapic november 2004). In deze Ranglijst samengesteld door onderzoeksbureau Locatus staat de Rabobank veruit bovenaan. Medio 2004 omvatte het netwerk van de Rabobank in totaal 2.942 contactpunten. Deze contactpunten omvatten:

* 1.322 vestigingen (hoofdkantoren en bijkantoren) * 10 servicewinkels * 750 geldautomaten op openbare locaties (niet aan een bankgebouw gebonden) * 300 periodieke zittingen (in gemeenschapshuizen e.d.) * 360 verzorgingstehuizen met de Rabo Zorgservice * 200 geldservices (cash back service, Geldpunten, stops bankbussen)

De Rabobank wil ook in de toekomst deze fijnmazigheid handhaven. De samenstelling van onze fysieke aanwezigheid kan weliswaar wijzigen, maar de optelsom in contactpunten groeit door naar ongeveer 3.200. Dat betekent dat eventueel sluiten van een vestiging - na overleg met de leden - gepaard zal gaan met het aanbieden van een alternatieve vorm van lokale financiële dienstverlening.

Alternatieve oplossingen voor klanten Het is een gedeeld belang van de coöperatieve Rabobank en van haar klanten, dat de diensten van de bank zo bereikbaar en toegankelijk mogelijk zijn. Met name in kleine, verspreid liggende kernen en in buitenwijken van steden kunnen zich voor bepaalde klanten problemen voordoen. De bank heeft daarvoor ten behoeve van haar eigen klanten een aantal oplossingen gevonden. Voor zover dat om geldautomaten gaat, staan die ook open voor klanten van andere banken.

Rabobankspecifieke oplossingen zijn onder meer: * plaatsen van geldautomaten zelfs waar dit economisch niet verantwoord, maar maatschappelijk toch gewenst is. (Het eigen geldautomaten ondersteuningsfonds binnen de Rabobank Groep stelt lokale Rabobanken in staat uit coöperatieve overwegingen een geldautomaat te handhaven waar dit uit economische overwegingen niet meer kan) * arrangementen met kleine buurtwinkels, die een kasfunctie verzorgen; * periodieke zittingen in wijkgebouwen * de wekelijkse bankbus (inmiddels vier bussen) * uitgifte van een speciale gemachtigdenpas * geld-aan-huis service voor immobiele klanten * bezoek aan huis * een transportarrangement voor immobiele klanten, die naar de bank willen komen * speciale Servicewinkels (i.s.m. TPG, Essent, Tempo Team, VVV, zorgverleners, gemeenten en provincies)

Service en zelfstandigheid Het distributiebeleid van de Rabobank voorziet structureel in een aantal services waarmee we onze klanten in staat stellen om, zo lang en zo goed als mogelijk, zelfstandig aan het betalingsverkeer te laten deelnemen. Het uitgangspunt daarbij is, dat klanten - ook oudere klanten en mensen met een functiebeperking - in beginsel zelfstandig gebruik moeten kunnen maken van het betalingsverkeer.

De Rabobank heeft de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in de voorlichting over elektronisch betalen en internetbankieren aan ouderen, o.a. door de inzet van zeventig speciale seniorenvoorlichters en de samenwerking met Seniorweb. In totaal worden er zo'n 65.000 tot 70.000 senioren per jaar voorgelicht. In het afgelopen jaar zijn er alleen al bij de Rabobank zon 85.000 mensen boven de 50 jaar actief gaan internetbankieren. Verder zijn we voortdurend aanwezig op doelgroepbeurzen om te informeren over modern bankieren en speciale producten en of diensten die de Rabobank heeft ontwikkeld voor senioren en mensen met een beperking. In 2004 zijn er in totaal 100.000 Handleidingen Modern Bankieren (voor senioren) verspreid. Van deze handleiding zijn er ook nog eens 580 in braille en 600 als audio-cd verspreid.

Bijzonder succesvol zijn verder de cashless verzorgingstehuizen, waar de bewoners alle betalingen doen met de chipknip en in hun eigen veilige omgeving hun chipknip kunnen opladen. In 350 zorginstellingen is inmiddels het chipknipsysteem ingevoerd. In 2005 wil de Rabobank in 800 van de 1.600 Nederlandse zorginstellingen het chippen hebben ingevoerd. Daarnaast heeft de Rabobank een sprekende chipknipoplaadautomaat geïntroduceerd, waarmee blinden, slechtzienden en ouderen gemakkelijker hun chipknip kunnen opladen. Inmiddels is gestart met de plaatsing van deze automaten in het hele land. Verwacht wordt dat er eind 2005 circa 250 van deze automaten zijn geplaatst. Wellicht kan in de toekomst deze techniek ook worden toegepast bij geldautomaten. Blinden kunnen bovendien al 25 jaar hun rekeningafschriften in braille ontvangen.

Een ander voorbeeld van een initiatief waarbij zelfstandigheid voorop staat, is de samenwerking met Stichting ZetNet. Hun website www.steffie.nl is dit jaar uitgebreid met interactieve leermodules rond het gebruik van de bankpas. Deze leermodules zijn in samenwerking met de Rabobank speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke handicap.