Nr.172
20 december 2004
Persbericht
Concrete afspraken over emancipatie
Met het "Plan van Aanpak, naar een doelgericht emancipatiebeleid" wordt het voeren van een doelgerichter emancipatiebeleid mogelijk. Volgens verantwoordelijk wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) worden in het Plan van Aanpak duidelijke keuzes gemaakt voor zowel het kader als de uitvoering van het emancipatiebeleid. Allochtone vrouwen in een achterstandspositie staan hierbij voorop.
Het Plan van Aanpak is een aanscherping van het Actieprogramma 'Emanciperen doe je niet alleen', dat het College in 2003 vaststelde. Inmiddels is de discussie over emancipatie van allochtone vrouwen maatschappelijk en politiek in een stroomversnelling geraakt, waardoor nieuwe prioriteiten gesteld moesten worden. Tegelijkertijd constateert het College dat de ontwikkelingen in het gesubsidieerde veld niet snel genoeg gaan. Het College heeft daarom haar ambities opgeschroefd en het Plan van Aanpak opgesteld. Hiervoor zijn de opdrachten die de Rotterdamse gemeenteraad de wethouder heeft meegegeven, zoals het opstellen van een plan voor allochtone vrouwen en het koppelen van emancipatie en integratie als uitgangspunt genomen. Van den Anker wil met het plan een flinke duw geven aan de emancipatie van allochtone vrouwen: "Zodat er niet nóg een generatie over heen hoeft te gaan, voordat allochtone vrouwen de vrijheid hebben om zelf keuzes te maken". Ook juicht ze het initiatief van raadsleden Duys en Kriens toe. Die stelden een maand geleden voor dat ook raadsleden zelf contact gaan leggen met (allochtone) vrouwen om hen verder te helpen. Dat past prima in de plannen van het College, dat zoveel mogelijk allochtone vrouwen in een achterstandspositie wil bereiken.
De belangrijkste punten in het Plan van Aanpak:
1. Het formuleren van vier speerpunten op het gebied van emancipatie die aansluiten bij de prioriteiten van het College:
- Het stimuleren van bewustwording en maatschappelijk debat om culturele en religieuze taboes te doorbreken
- Bevorderen van arbeidsparticipatie
- Betere participatie in de Nederlandse samenleving
- Aandacht voor jeugd: Het voorkomen van ongelijkheid tussen meisjes en jongens op jonge leeftijd en meer aandacht voor de problemen van meisjes.
2. Het formuleren van vier concrete targets per speerpunt, waardoor een doelgericht en afrekenbaar emancipatiebeleid gevoerd kan worden.
3. Het betrekken van de inzet van andere diensten bij het bereiken van verschillende targets (SoZaWe voor arbeidsparticipatie, DSO voor het cluster educatie, integratie, participatie en DSO/GGD voor het speerpunt jeugd).
4. Vanaf 2006 het volledig inzetten van het subsidiebudget voor het bereiken van de targets. Dit houdt in dat de huidige gesubsidieerde vrouwenorganisaties alleen nog voor subsidie in aanmerking komen als, en voor zover, zij bijdragen aan de gemeentelijke doelstellingen. In het jaar 2006 wordt nog voorrang verleend aan expertisecentrum Scala, en aan de zes etnische georganiseerde vrouwenorganisaties indien zij gefuseerd zijn tot één multiculturele organisatie.
Resultaten vanaf 2005
- Speerpunt 1: Bewustwording en maatschappelijk debat
Op het speerpunt bewustwording wil het College het debat stimuleren over culturele en religieuze taboes en de belemmeringen die deze kunnen opleveren voor vrouwen. Het resultaat is een levendige maatschappelijke discussie in Rotterdam, waarin bewustwording over de rechten en positie van vrouwen centraal staat, en waaraan zoveel mogelijk mensen deelnemen (4500 per jaar vanaf 2005). Het effect van die discussie is een grotere bewegingsvrijheid en meer keuzes voor (allochtone) vrouwen en meisjes.
- Speerpunt 2: Arbeidsparticipatie
Het verhogen van de economische zelfstandigheid van (allochtone) vrouwen vermindert de afhankelijkheid van hun partner of van de overheid. In 2005 moet het percentage reïntegratietrajecten voor vrouwen evenredig zijn aan het percentage vrouwen met een uitkering. Daarnaast worden vanaf 2005 de knelpunten onderzocht in de loopbaanontwikkeling van (allochtone) vrouwen en wordt gewerkt aan bewustwording van vrouwen over de keuzes die ze zelf maken.
- Speerpunt 3: Betere deelname van allochtone vrouwen aan de Nederlandse samenleving, door samenhangend beleid op het gebied van emancipatie, integratie, educatie, inburgering en participatie
Emancipatie van allochtone vrouwen hangt samen met de integratie in de Nederlandse samenleving. Vanaf 2005 wordt het aantal allochtone vrouwen dat deelneemt aan volwasseneneducatie, vorming en ontwikkeling, inburgering, en sociale integratie, inzichtelijk gemaakt en bevorderd.
- Speerpunt 4: Jeugd: genderopvoeding doorbreken
Vier jaar lang jaarlijks 10 bijeenkomsten waarin roldoorbreking wordt besproken en een gemeentelijke emancipatieprijs op het gebied van jeugd: de 'roldoorbrekingsprijs'.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam