Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Loon naar werken voor milieupolitie Geuzenveld-Slotermeer

De inzet van de milieupolitie van Geuzenveld-Slotermeer op straat is dit jaar enorm verbeterd. Milieupolitie ziet er op toe dat de openbare ruimte niet vervuild raakt. Omdat het Dagelijks Bestuur ( DB ) vindt dat er sterker moet worden toegezien op de naleving van regels, zijn sinds juli 2004 daarom twee extra milieuassistenten in dienst. Vergeleken met 2003 is dit jaar drie keer meer gecontroleerd op verkeerd aangeboden huisvuil. Dat resulteert in beduidend schonere straten.

Dagelijks Bestuur laat streng toezien op nette straat Vuil op straat blijft een grote ergernis voor Amsterdammers. Uit onderzoek bleek dat bewoners van Geuzenveld-Slotermeer erg ontevreden waren over de mate van vervuiling. Stadsdeelvoorzitter De Bood heeft zich deze klachten aangetrokken. Het Stadsdeelbestuur heeft dit jaar daarom extra geïnvesteerd in mens en materiaal om strenger toe te zien op de naleving van regels. De drie milieuagenten hebben om die reden deze zomer ondersteuning gekregen van twee milieuassistenten.

Gedumpt afval op een aanhanger.

Geprikte zakken
Het milieuteam zorgt voor een schone, maar ook veilige leefomgeving. Milieuagenten maken onder meer rondes om te zien of bewoners hun huisafval op de goede tijd en plaats hebben buiten gezet, en of er fiets- en autowrakken op straat zijn. Dankzij de extra assistenten is er maar liefst drie keer meer gecontroleerd op verkeerd aangeboden huisvuil. In milieuvaktaal heet dat zakken prikken. Wordt een huisvuilzak op een verkeerde tijd op straat aangetroffen, dan kijkt het milieuteam of zij erachter wie dit heeft gedaan. In sommige gevallen volgt een proces verbaal. Vergeleken met 2003 is ook het aantal procesverbalen toegenomen.

Geen roestige fietswrakken meer
Dankzij de milieu-inzet krijgen ook fietswrakken geen kans meer om verder te roesten en het straatbeeld te vervuilen. Dit jaar is er vier keer meer verwijderd dan in 2003. Eerder dit jaar bleek uit een intern steekproefje van de Gemeente Amsterdam dat Geuzenveld-Slotermeer vergeleken met andere stadsdelen de wrakken het snelst opruimt. Het onderzoeksteam controleerde in augustus of stadsdelen de gesignaleerde fietswrakken binnen de afgesproken termijn verwijderden. In Geuzenveld-Slotermeer kon het team geen wrakken ontdekken: die waren al opgehaald door de milieupolitie.

Handhaving ook in 2005 op agenda
Het Stadsdeelbestuur heeft in het programakkoord opgenomen dat er meer op de naleving van regels gelet moet worden. Handhaving staat daarmee ook in 2005 prominent op de agenda. Het gaat dan niet alleen om de regels voor het schoonhouden van de openbare ruimte, maar ook om naleving van bijvoorbeeld de regels voor bouwen en slopen, voor het houden van evenementen, en vergunningen voor horeca.