Persbericht
20 december 2004
Europees systeem om batterijen in te zamelen
De toegang tot milieu-informatie bij Europese instellingen wordt verbeterd. Het gebruik van zware metalen in batterijen moet sterk worden teruggedrongen. Dit hebben de Europese milieuministers onder leiding van staatssecretaris Van Geel (milieu) vandaag in Brussel besloten.
Toegang tot milieu-informatie bij Europese instellingen verbeterd
In Brussel hebben de milieuministers een politiek akkoord gesloten over het Aarhus Verdrag. Met de nieuwe Europese wetgeving krijgt iedereen betere toegang tot milieu-informatie bij Europese instellingen. Dit is van belang omdat meer dan 80% van het milieubeleid Europees wordt vastgesteld. Dat betekent dat burgers en milieuorganisaties meer invloed krijgen op Europese milieuprogramma´s en plannen. Het Aarhus Verdrag gaat over toegang tot milieu-informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter in milieuzaken. Het Verdrag is in 1998 in Aarhus (Denemarken) tot stand gekomen en ondertekend door 40 landen en de Europese Unie. Een groot aantal Europese lidstaten hebben het verdrag inmiddels in nationale wetgeving omgezet. Nederland zal ook spoedig toetreden tot het Verdrag. Sinds 2001 is het verdrag in werking. Nederland is altijd een groot voorstander geweest van het verdrag en heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Nederland is voornemens om het Verdrag nog voor het einde van het jaar te ratificeren.
Batterijen worden ingezameld
De Europese milieuministers hebben besloten dat batterijen worden ingezameld en dat producenten verantwoordelijk zijn voor de recycling. Er is een inzamelpercentage van 45% acht jaar nadat de regels in de nationale wetgeving zijn vastgesteld. In Nederland worden batterijen sinds de jaren negentig ingezameld. De producenten zijn verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van de batterijen.
Ook hebben de ministers besloten om het gebruik van cadmium in batterijen flink terug te brengen. Het gebruik van cadmium in kleine batterijen wordt verboden. De zogenaamde power tools, zoals oplaadbare boormachines, worden uitgezonderd. Cadmium is een kankerverwekkende stof en zit in oplaadbare batterijen. Het gebruik van oplaadbare batterijen is de laatste jaren sterk toegenomen.
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19197 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer