Gemeente Tilburg

15-12-2004
nieuwe exploitant van theater
Geleidelijke herstart van programmering vanaf voorjaar 2005

Het college heeft besloten met de Stichting De Nieuwe Vorst verdere onderhandelingen te starten voor de exploitatie van het theatergebouw de Vorst. Deze stichting (in oprichting) neemt zowel de podiumfuncties als de horeca exploitatie voor haar rekening en staat onder leiding van Rene Jagers, voorheen artistiek leider van de Vorst.

Maandag 20 december legt het college de keuze aan de commissie Maatschappij voor. Wethouder Backx: De geselecteerde organisatie heeft een solide begroting ingediend. Sterke punten van het plan zijn de duidelijke beleidsvisie over de rol van het theater. In het plan is veel aandacht voor jonge makers, voor de broedplaatsfunctie van het theater. De organisatie kan bogen op een uitgebreide staat van dienst en een relevant netwerk. Dat zijn wat ons betreft goede waarborgen om de theaterfunctie weer nieuw leven in te blazen.

Begroting en organisatie
De geaccordeerde begroting is sluitend en gebaseerd op een gemeentelijke subsidie van 400.000. De organisatie is in vergelijking met het verleden nadrukkelijk afgeslankt.
Voor het beheer wordt een stichting opgericht. De gemeente wil nadrukkelijk betrokken worden bij de samenstelling van het bestuur.

Culturele aanbod
In het gebruik van het theater is voortgebouwd op de bestaande weg. Daarbij is een aantal accenten voor vernieuwing ingebracht. Het meest in het oog springend is het Makershuis, dat wordt gevestigd in de zijvleugel van het pand. Daarnaast zijn er aanpassingen om het publieksbereik te vergroten, vernieuwingen in de programmering en bredere aandacht voor amateurkunst. De organisatie wil graag het theater behouden als cursusplek.

Horeca
De horecafunctie zal onder regie van de Vorst worden ingevuld. De verdere uitwerking wordt gebaseerd op ervaringen met horeca binnen theaters elders in het land. Gedacht wordt aan een afzonderlijke BV waarbij het theater als aandeelhouder optreedt. De stichting dient binnen zes maanden met een uitgewerkt horecaplan te komen dat de goedkeuring van de gemeente vergt.

Fasering
Omdat in 2005 een aantal verbouwingen en aanpassingen aan het gebouw moeten plaatsvinden zal de start van de activiteiten geleidelijk zijn. De theaterprogrammering zal starten vanaf het voorjaar van 2005. De horecafunctie zal als laatste opstarten. Wel worden waar nodig tijdelijke horecavoorzieningen getroffen ter ondersteuning van het theateraanbod. Naar verwachting is de exploitatie vanaf 2006 in de volle breedte weer mogelijk.

Overige offertes
De gemeente heeft in totaal vijf offertes ontvangen. Hiervan was er één enkel gericht op horeca. De offertes zijn kritisch bekeken op diverse gunningscriteria. Dit waren onder andere:
- de organisatievorm (een rechtspersoon)

- een duidelijk beleidsplan

- een uitgewerkt ondernemingsplan

- een solide organisatie en financieel plan
- een goede prijs/kwaliteitverhouding

- aantoonbare ervaring in de werkssoort

- affiniteit met theaters en de Tilburgse kunst- en cultuursector
- bereidheid tot samenwerking met andere organisaties in de stad
- ondernemerschap

- een professionele organisatie