Literair Café Jambe zondag 19 december
Elke derde zondag
van de maanden september t/m mei
bent u te gast in:
Café-Restaurant Royal
waar Stichting Jambe
literaire middagen organiseert met:
* dichters
* live muziek
* en een open podium
Kijk ook op de website:
Programma Zondag 19 december
Literair Café Jambe Royal
Voldersgracht 10 Delft
Aanvang 14.00 uur
Entree 4 euro
Met de dichters:
Mustafa Stitou
A.C.G. Vianen
Peter Fagg
Albana Shala
Muziek:
Einar Been
Open Podium:
Voor 3 mensen uit het publiek
Mustafa Stitou (1974) werd geboren in Tetouan, Marokko, groeide op in Lelystad, en leeft sinds tien jaar in Amsterdam, waar hij enige tijd filosofie studeerde aan de UVA.
Hij debuteerde in 1994 met de bundel Mijn vormen (Arena), die genomineerd werd voor de C. Buddingh Prijs. In 1998 verscheen zijn tweede bundel, Mijn gedichten (Vassallucci). Hierover schreef Rob Schouten in Vrij Nederland: Stitou mokt niet over de zinloosheid van de kosmos maar geniet volop in zijn poëzie: van de taal, van zijn formuleringen, van zichzelf, van de wereld om hem heen en van zijn eigen plezier. Die wonderlijke, persoonlijke sensatie weet hij zonder pedanterie of egotripperij over te brengen, en dat kom je niet elke dag tegen. In 2000 verscheen een gezamenlijke uitgave van beide bundels in één band.
Stitou trad op tal van literaire festivals op in binnen- en buitenland. Ook nam hij deel aan uiteenlopende projecten. Zo voerde het Scapino Ballet Rotterdam een choreografie uit van Nanine Linning op basis van enkele van zijn gedichten en schreef hij voor de Filmmuseum Biënnale 2003 teksten bij zwijgende filmbeelden.
In dat jaar verscheen de derde bundel van Stitou, Varkensroze ansichten (De Bezige Bij). Deze werd bekroond met de VSB-poëzieprijs 2004. Uit het juryrapport: Met anekdotes en bezweringen, klanknabootsingen en lange slingerzinnen, tragische ernst en haast hilarische grappen, is Varkensroze ansichten een ongelooflijk gevarieerde dichtbundel. En dan gáán de gedichten ook nog ergens over. De bundel werd onlangs ook bekroond met de Jan Campert-prijs.
ACG Vianen (1972) groeide op in Oosterhesselen (Dr.) Zijn eerste optreden dateert uit 1994 en een jaar later verscheen zijn eerste bundel (Stroop X). De laatste jaren doet hij veelvuldig en met succes mee aan poetryslams. De poëzie van Vianen is een abstract taalspel waarin de woordverdraaiing en betekenisverandering centraal staan. In de keuze van zijn onderwerpen belicht hij zijn problemen, die worden omlijst met een cynische vorm van blijdschap. Deze weet hij op het podium, door middel van zijn enorme stemgeluid, zo naar voren te brengen dat het publiek wel gedwongen is om te luisteren. Naast poëzie besteedt ACG Vianen zijn gedachten aan Architectuurtheorie.
Albana Shala is in 1968 in Albanië geboren. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Tirana. Ze vertaalde en schreef al op vroege leeftijd voor Albanese jongerentijdschriften. Shala kwam in 1995 naar Nederland om aan het Instituut voor Sociale Studies te studeren (International Law, Politics for Development). Sinds 1997 werkt ze bij Press Now, dat de onafhankelijke media in Zuidoost- Europa ondersteunt. Zij publiceerde in Albanië en Kosovo, zowel proza als poëzie. Haar gedichten zijn ook in Duitsland en Oostenrijk verschenen in literaire tijdschriften. Haar verhalen werden door de BBC radio uitgezonden.
Peter Fagg schrijft verhalen en gedichten maar hij is niet te plaatsen in een bepaalde stroming, generatie of richting. Wel wordt hij geboeid door een schrijver als Jan Arends in wiens werk hij het teken ziet van een uitgesproken individualistische geest. Als dichter voelt hij zich prettig bij traditioneel aandoende poëzie maar rijm wil hij alleen quasi toevallig en functioneel en niet als dwang of noodzaak vanwege een rijmschema. Het gaat in de poëzie om de zeggingskracht en die kan op velerlei wijze worden opgebouwd. Hij vindt dat de lezer contact moet maken met een gedicht om het naar waarde te kunnen schatten en dat kan het beste door lezing en herlezing. Optredens moeten tot die lezing uitnodigen.
Naast het artistieke werk spant hij zich in om taaluitingen in het Nederlands taalgebied ook zoveel mogelijk Nederlandstalig te houden. Samen met anderen voert hij daarom actie tegen bijvoorbeeld Engelstalige masters aan de universiteiten en laakt hij de typisch Nederlandse neiging om aan een andere taal, (vroeger het Frans, nu het Engels) meer status toe te kennen.
'Terug naar Rotterdam': Live muziek door Einar Been
Stond op iedere cd van de Rotterdamse troubadour Einar Been al een ode aan de Maasstad, op zijn nieuwe album Terug naar Rotterdam zijn alle Rotterdamsongs gebundeld op één schijfje, inclusief een reeks nieuwe liedjes.
Been werkte voor de nieuwe cd samen met instru-mentalisten als Age Kat, Izak Boom en Chris Smalt en tekstschrijvers als Herman Pieter de Boer en Axel van der Ende. Waarom een cd met louter liedjes over Rotterdam?
Been: 'Omdat ik moet zingen over waar mijn hart vol van is. Ik ben in Rotterdam geboren en getogen, ik heb in alle windrichtingen van de stad gewoond en hoorde de muziek al vroeg over de daken naderen. Ik heb veel aan Rotterdam te danken, en waar ik van hou, moet ik over zingen.'
De elf liedjes van Terug naar Rotterdam vormen een aanwinst op het Rotterdamrepertoire. Been zingt over zijn thuiswijk Kralingen, over de onterecht verguisde zakenman Lodewijk Pincoffs en het album kent een echte protestsong tegen de bebouwing van een prachtige plek in de havenstad: het Zocherspark.
Terug naar Rotterdam is een veelzijdige cd met een grootse afwisseling in stemming, benadering, melodie en begeleiding. Maar alle elf songs hebben één grote overeenkomst: ze gaan allemaal over de stad Rotterdam.
Herman Pieter de Boer over Einar:
'Zijn stem doet denken aan het timbre van de Zweeds-Nederlandse bard Cornelis Vreeswijk, en daarmee zingt Einar Been Rotterdam, van Stieltjesplein tot Kralingen, van Zocherspark tot Pincoffs, soms met weemoed, soms met een grijns, soms met een sneer, maar altijd met liefde. En: prachtige muziek'
Bovendien is er een open podium voor 3 mensen uit het publiek.
Na afloop kunt u genieten van een Royal menu voor ¬ 7,--
Kijk ook op:
Meer info en contact:
Henriette Faas
06-14355433